A legtöbb embernél nem fordul elő, de bizonyos vírusok - különösen a krónikus betegeknél - daganatos megbetegedéseket okozhatnak.

Az orvosok és a tudósok nem tudják, mi okozza a legtöbb rákfajtát. Egyes életmódbeli magatartások (például a dohányzás) bizonyítottan növelik a kockázatot, néha az örökletes tényezők is szerepet játszanak, ritka esetekben pedig a daganatos megbetegedést vírus válthatja ki.

Kevés olyan vírus létezik, amely a daganatos megbetegedésekhez kapcsolódik, néhányuk mégis meglehetősen gyakori.

  • Epstein-Barr vírus (EBV). Ez a vírus a mononukleózis, vagyis a csókbetegség okozója. A legtöbb ember jellemzően tünetmentesen átesik a fertőzésen. Az EBV egy életen át a megfertőződött ember testében marad, de általában nem okoz problémát. Ritkább esetben azonban kiválthatja az úgynevezett Hodgkin-limfómát, ami a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos burjánzása.
  • Hepatitis B és C vírus. Ezek a vírusok fertőzött vérrel való érintkezés és fertőzött emberrel való szexuális kapcsolat útján terjednek. A májgyulladás (hepatitisz) kiváltói, mely kezeletlen esetben visszafordíthatatlan májkárosodáshoz, úgynevezett cirrózishoz, majd májrákhoz vezethet.
  • Humán herpeszvírus 8 (HHV-8). Ez a vírus leginkább szexuális érintkezés útján terjed. Noha a legtöbb embernél nem okoz tüneteket, a legyengült immunrendszerű betegeknél (például diagnosztizálatlan vagy kezeletlen HIV-fertőzés) Kaposi-szarkómát (rosszindulatú érdaganat) okozhat.
  • Humán immunhiány vírus (HIV). HIV-fertőzött vérrel és egyéb testváladékokkal való érintkezéssel terjed. A vírus számos betegség kockázatát növeli, beleértve a daganatos megbetegedésekét (például Kaposi-szarkóma, nyirokrák, fej-, nyak- és végbélrák) is.
  • Humán papillomavírus (HPV). A HPV szexuális aktivitás útján terjed és a legtöbb szexuálisan aktív ember életében legalább egyszer átesik a HPV-fertőzésen. Az immunrendszer általában könnyen „megszabadul” a vírustól, de a HPV néha méhnyakrákot, de akár fej- és nyaki daganatot (például torokrák) is okozhat.
hepatitisz
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan védekezhetünk ezen vírusok ellen?

A vírusok által kiváltott daganatos megbetegedések elleni védekezés legjobb módja, ha megvédjük magunkat a vírusoktól. A megelőzés magában foglalja a magas kockázatú magatartások elkerülését (védekezés nélküli szexuális együttlét, intravénás droghasználat, stb.) és a megfelelő védőoltások (például Hepatitis B és HPV elleni vakcinák) meglétét. Bár a hepatitis C vírus és a HIV ellen nincs védőoltás, ma már vannak olyan gyógyszerek, amelyek – fertőzés esetén - minimalizálhatják a szervezetben lévő vírus mennyiségét, így csökkentve a rákos betegségek kialakulásának a kockázatát.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/6-viruses-that-can-cause-cancer/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.