A daganatos betegek több mint 50%-a sugárkezelést igényel a terápia részeként, leggyakrabban az emlő, a méhnyak, a vastagbél és a tüdőrák kezelésére használják.

Az egyik olyan terület, ahol a sugárkezelés fontos szerepet játszik, a méhnyakrák gyógyítása, amely a nők körében a rákos halálozások egyik vezető oka, és amelyre tavaly az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális eliminációs stratégiát indított. A méhnyakrák gyógyítható, ha korán diagnosztizálják. A sugárterápia az egyik leghatékonyabb eszköz az előrehaladott rákos megbetegedésekkel járó fájdalom és szenvedés enyhítésére.

A sugárterápiás eszközöket - a korai felismerésben, a diagnosztikai képalkotásban, a laboratóriumi és szövettani vizsgálatokban, a műtéthez, a szisztémás kezeléshez és a palliatív ellátáshoz kapcsoló technológiák mellett  -  a WHO a daganatos betegségek gyógyítása szempontjából kiemelt fontosságú orvosi eszközök listáján sorolja fel.

A sugárterápiás készülékek közé tartoznak a külső sugárterápiás gépek (mind a Cobalt-60, mind a lineáris gyorsítók), a brachyterápiás eszközök, amelyek sugárforrásokat alkalmaznak közvetlenül a daganatokra és kiegészítő képalkotó eszközök, például a hagyományos vagy számítógépes tomográfiai (CT) szimulátorok, valamint a biztonságos üzemeltetéshez és a minőségellenőrzéshez elengedhetetlen egyéb eszközök.

A WHO legújabb útmutatója irányelveket fogalmaz meg ezen eszközök biztonságos elhelyezésével (például falak, padló és mennyezet árnyékolása), optimális élettartamával (általában 10-15 évig) és a személyzet vonatkozásában, mindezzel elősegítve a biztonságos sugárkezelés biztosítását.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.