Az 1990 körül születettek esetében a vastagbélrák kockázata kétszer akkora, mint az 1950-ben születetteknél, ami a szűrési irányelvek megváltoztatására késztet.

Még akkor is, ha te jelenleg maga vagy az egészségről alkotott kép, soha nincs túl korán elkezdeni jobban vigyázni magadra, a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásától, az aktív aktivitástól kezdve a súlyos betegségek és betegségek elleni megelőző intézkedések meghozataláig.

Kezdheted azzal, hogy átvizsgálod a rák minden típusát - és ami a vastagbélrákot illeti, a nap hamarabb eljön, mint gondolthattad. Az American Cancer Society nemrégiben felülvizsgálta irányelveit, és azt javasolja, hogy a felnőttek szokásos teljes vastagbélrák-szűrését öt évvel korábban végezzék, mint eddig ajánlották: 50 év helyett 45 évesen. Szóval, mi ez a nagy sietség?

A szakpolitikai irányváltás egy nemrégiben készült tanulmányon alapul, amely szerint a vastagbélrák 51% -kal nőtt 1994-től 2014-ig. Ez azt jelenti, hogy az 1990 körül született embereknek kétszer akkora a vastagbélrák diagnosztizálásának kockázata (és a rektális rák esetében négyszeres kockázat), mint egy 1950-ben született embernél. Ez aggasztó emelkedés.

Noha nem beszélnek róla gyakran, a vastagbélrák a rák negyedik leggyakoribb formája. A vastagbélben vagy a végbélben kezdődik, és ha korán nem kapják el, akkor a test többi részére is terjed. A tünetek közé tartozik a hasmenés vagy a véres széklet, görcsök, fogyás vagy bármilyen észrevehető változás a bélrendszerében. De gyakran, mire ezeket a tüneteket tapasztalná, a rák már átterjedhetett volna, vagy súlyosbodhatott. Ezért a szűrést minden felnőttnek komolyan kell vennie. Kulcsfontosságú szerepet játszik a vastagbélrák (és más lehetséges egészségügyi problémák) korai felismerésében, és egyes esetekben valóban különbség lehet az élet és a halál között. "Reméljük, hogy ezen irányelv széles körű elfogadása nagy hatással lesz a vastagbélrák által okozott problémákra, szenvedésre és halálozásra" - mondták a tanulmány szerzői a Science Daily-nek.

Ha te 45 éves vagy idősebb vagy, és még nem vizsgáltak meg vastagbélrák miatt, a következő időpontodon feltétlenül beszéld meg ezt orvosoddal.

Képek forrása: pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.