Komoly egészségi problémákat okozhat, amelyekről tudnia kell, mielőtt megtervezi a következő tavaszi kerti sütögetést.

Mi a probléma a füstölt húsokkal?

Röviden: a füstölt hús „szennyezett” hús. Amikor meghallja a „szennyezett élelmiszer” kifejezést, elképzelhető, hogy a rossz ízre, a kellemetlen szagra vagy furcsa színre gondol. De itt van a baj a füstölt húsokkal: ugyanaz a folyamat, amitől olyan jó ízűek, meg is szennyezi azokat. Maga a füst olyan szennyeződések forrása, amelyek károsak lehetnek az egészségre. A hús nagyon magas hőmérsékleten történő sütésekor káros anyagok, úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) és heterociklusos aminok (HCA) keletkeznek. Bár a grillezett és serpenyőben sült húsok PAH-ok és HCA-k képződését is okozhatják, a tanulmányok azt mutatják, hogy a füst magasabb szintű szennyeződéshez vezet. A füstölési folyamat során a füst létrehozza ezeket az anyagokat, és „felviszi” azokat a hús felszínére. Ezek a vegyületek akkor jönnek létre, amikor folyadékok és zsírok csepegnek a húsból a hőforrásra, és a füst melléktermékeként káros aromás gyűrűk képződnek, melyek a füstből a húsba kerülnek.

füstölt hús daganat rákkeltő
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A füstölt hús rákot okoz?

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy mind a HCA-k, mind a PAH-k mutagén hatásúak, ami azt jelenti, hogy olyan változásokat okozhatnak a DNS-ben, amelyek növelik bizonyos ráktípusok kockázatát. Ezeknek a vegyületeknek a nagymértékű expozíciója növelheti a bélrendszeri rák, különösen a vastagbél- és gyomorrák kialakulásának az esélyét. Egyes kutatások azt is sugallják, hogy a vörös és a feldolgozott húsok, beleértve a füstölt húsokat is, növelhetik a mell- és a prosztatarák kockázatát.

Valójában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a feldolgozott húst – beleértve a füstölt húst is – az 1. csoportba tartozó rákkeltő anyagok közé sorolta a vastag- és végbélrákkal való kapcsolatának bizonyítéka alapján.

Emellett a füstölt, feldolgozott húsokat és vörös húsokat számos betegség magasabb kockázatával hozták összefüggésbe, beleértve az agyi infarktust, az agyvérzést, a szívbetegségeket és a 2-es típusú cukorbetegséget.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.