A gyömbérnövény gyökerének kellemesen fűszeres sokféle formában élvezhetjük, de a gyömbérnek a kiváló aroma mellett számos kedvező egészségi hatása is van.

A gyömbér egészségi előnyei

A gyömbér nem csak finom. Antioxidánsokat tartalmaz, mely molekulák segítenek a szabad gyökök (olyan vegyületek, amelyek károsíthatják a sejteket, ha számuk túl magas) kezelésében. A gingerol, a gyömbérgyökér természetes összetevője, jótékony hatással van a gyomor-bélrendszer mozgékonyságra, vagyis fogyasztása elősegíti a hatékony emésztést, így az étel nem marad sokáig a bélben.

Emellett a gyomor ürítésének ösztönzése enyhítheti az émelygés okozta kellemetlenségeket, így a kemoterápiában részesülő betegek esetében a gyömbér hatékonyan csökkentheti a kezelés utáni hányingert, és nem jelentkezik az émelygés elleni gyógyszerek mellékhatása.

További előnyei közé tartozik, hogy a gyömbér fogyasztása csökkentheti az erjedést, a székrekedést és a puffadás és a bélgázok egyéb okait, valamint terhesség esetén enyhíti a „reggeli hányingert” és a terhességgel kapcsolatos egyéb émelygéseket.

daganat hányinger kemoterápia gyömbér
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Gyömbérgyökér vs. gyömbérpor

Mindkét forma tartalmazza a gyömbér összes egészségi előnyét. Bár nehéz felülmúlni a friss gyökér ízét, a gyömbérpor is hatékony. A friss gyömbér egy ideig eláll a hűtőszekrényben, és lefagyasztható, miután meghámozta és feldarabolta. A por hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik, és azonnal használatra kész az elfoglalt emberek számára.

Ajánlott-e gyömbért tartalmazó étrend-kiegészítőt szedése?

A szakértők szerint erre nincs szükség. Emellett az embereknek általában óvatosnak kell lenniük az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban, és meg kell győződniük arról, hogy hatásukat és összetevőiket a hatóság is ellenőrizte, nem csak a gyártó.

A gyömbér mellékhatásai

A kutatások szerint a legtöbb ember számára biztonságos a gyömbér normál mennyiségben történő fogyasztása. A magasabb dózisok (például az étrend-kiegészítőkben lévők) azonban növelhetik a vérzés kockázatát, így a vérhígító gyógyszereket (például warfarin, aszpirin) szedőknek óvatosnak kell lenniük.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.