A prosztatarák a férfiak körében világszerte az egyik leggyakoribb halálok. 

A prosztatarák a férfiak esetében a második leggyakrabban előforduló daganattípus, és a daganatok okozta halálozás hatodik leggyakoribb oka. Becslések szerint a prosztatarák előfordulása gyakoribb a fejlett országokban, de napjainkban már az ázsiai országokban is jelentős népegészségügyi problémát jelent, így a megelőzése világszinten is kiemelt fontosságú.

A kávéfogyasztás egyre népszerűbb az egész világon. Az egészségre gyakorolt hatásuk szempontjából a kávé több alkotóelemét is számos alkalommal vizsgálták, beleértve az antioxidáns- és a koffeintartalmat. A kávé élénkítő, enyhe vérnyomásemelő hatása közismert, de több daganattípus (például vastagbéldaganat, máj-, emlő- és végbélrák) esetében is kimutatták már - a kávé rendszeres fogyasztása esetén - a különböző alkotóelemek (például koffein, koffeinsav, klorogénsav) protektív, rizikócsökkentő hatását. 

kávé, prosztatarák egészséges étrend
Forrás: pexels.com

A prosztatadaganat kapcsán az eddigi vizsgálati eredmények egymásnak meglehetősen ellentmondóak voltak, ezért egy metaanalízis keretein belül dolgozták fel és elemezték a korábbi kutatások adatait. 16 tanulmány eredményeinek újraértékelése alapján a szerzők arra a megállapításra jutottak, hogy a rendszeres kávéfogyasztás - minden csészényi kávé 1-1 százalékkal - csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. 

Forrás: Magyar Táplálkozástudományi Társaság hírlevele
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.