Gyakran már csak nagyon leromlott tápláltsági állapotban, drasztikus súlyvesztésnél gondolnak a használatukra, pedig számos előnnyel rendelkeznek.

A legtöbbünknek a  tápszerről a babáknak szánt verziók jutnak eszünkbe, pedig vannak speciális, gyógyászati célra szánt fajták is, amikkel jelentősen javíthatjuk a kilátásainkat, életminőségünket olyan komolyabb krónikus betegség esetén, ami jelentős súlyvesztéssel, és/vagy tápanyaghiánnyal jár.

De micsodák is ezek a tápszerek? A definíció szerint: a „speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer”: olyan különleges eljárással vagy összetétellel készült élelmiszer, amely betegek – köztük csecsemőkorú betegek – étrendi ellátására szolgál, és kizárólag orvosi felügyelet mellett használható; ezen élelmiszer olyan betegek kizárólagos vagy részleges táplálására szolgál, akiknél a normál élelmiszerek vagy bizonyos azokban lévő tápanyagok vagy metabolitjaik felvétele, emésztése, felszívódása, feldolgozása vagy kiválasztása korlátozott, csökkent vagy zavart, vagy akiknél más orvosilag meghatározott tápanyagszükséglet áll fenn, amelynek étrendi ellátása nem oldható meg kizárólag a normál étrend megváltoztatásával.”

Viszonylag kis térfogatban nagymennyiségű energiát és tápanyagot tartalmaznak, ezt a hagyományos élelmiszerek nem tudják biztosítani. Lehet teljesértékű, akár önállóan is alkalmazható tápszer, ezek kiválthatnak akár egy-egy kisétkezést, de fel lehet velük építeni egy teljes étrendet is, illetve a hagyományos ételek dúsítására is alkalmasak (pl. krémlevesek, mártások, turmixok, stb.). Ezekkel kapcsolatban érdemes dietetikussal konzultálni, aki gyakorlati tippeket, ötleteke és javaslatokat tud adni. 

étrend, tápszer
Forrás: pixabay.com

Előnyeik:

• pontos összetételük ismert és állandó

• minden fontos tápanyagot tartalmaznak megfelelő mennyiségben és arányban,

• különleges igényeket is kielégítenek (pl. laktózmentes, rostszegény, rostdús, cukrobetegeknek, vesebetegeknek, stb),

• hasznosulásuk jó

• felbontás előtt sterilek, felnyitás után hűtőben kell tárolni őket, meghatározott ideig

• használatuk esetén a bélnyálkahártya védelme biztosítható

Ezek a tápszerek általában könnyen fogyasztható kiszerelésben kaphatóak (gyógyszertárban), gyakran szívószállal, hogy bárhol elő tudjuk venni, el tudjuk fogyasztani. Illetve vannak olyanok is, amik csak egy-egy tápanyagot, tápanyagmodult tartalmaznak (pl. fehérje, szénhidrát), ezekkel általában kész ételek tápanyagtartalmát tudjuk dúsítani.

Rengeteg ízben kaphatóak, arra érdemes figyelni, hogy először nagyon tömények, és mivel magas az ozmolaritásuk, ezért érdemes lassan, fokozatosan kortyolgatni, hogy hozzászokjon a szervezet, ellenkező esetben könnyen hasmenést okozhatnak.

Orvos, szakorvos írhatja fel, különböző mértékű támogatottsággal, de természetesen teljes áron is meg lehet vásárolni.

 

Forrás: ogyei.gov.hu, Arató Györgyi: Konyhanyelven a mellrákról, szerzői kiadás, 2020.
Borítókép: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.