Kutatások kimutatták, hogy az, amit eszünk, jelentős szerepet játszhat a vastag- és végbélrák kialakulásának a kockázatában.
Egy nemrégiben készült tanulmány azt is kimutatta, hogy a főként gyümölcsből, zöldségből és mérsékelt mennyiségű halból álló étrend nyújtja a legjobb védelmet a vastag- és végbélrák kialakulásával szemben.
A tanulmányt végző kutatók megállapították, hogy a peszketáriánus étrend – amelyben a gyümölcsök és a zöldségek dominálnak, de emellett mérsékelt mennyiségű halat is tartalmaznak – 45 százalékkal csökkenti a vastag- és végbélrák kialakulásának a kockázatát, összehasonlítva azokkal az emberekkel, akiknek étrendjük húst is tartalmaz.
A rost fontossága
A tanulmányok összefüggést találtak a vörös hús, különösen a feldolgozott hús fogyasztása és a vastag- és végbélrák fokozott kockázata között. Ez különösen igaz a feldolgozott húskészítményekre (például a szalonna, a sonka, a kolbász és a virsli), amelyeket füstöléssel, pácolással, sózással vagy kémiai tartósítószer hozzáadásával tartósítanak.
Ugyanakkor a nagy mennyiségű rostot tartalmazó ételeket összefüggésbe hozták a vastagbélrák kockázatának csökkenésével. A kutatók úgy vélik, ennek az az oka, hogy a rostok által lerövidül a táplálék vastagbélben való áthaladása. Mivel ezek gyakran tartalmaznak rákkeltő anyagokat, a nagy mennyiségű rost csökkenti annak lehetőségét, hogy ezek a karcinogének hatással legyenek a bélsejtekre.
Minden rostforrás hasznos, bár a gyümölcsök és zöldségek könnyen elérhetők – és a legtöbb esetben finomak is. Sokféle előnyük van az egész szervezetben, beleértve a vércukor- és koleszterinszint csökkentését. A gyomor-bél traktus esetében segítik a salakanyagok áthaladását a vastagbélben, és még az aranyér tüneteit is csökkentik.