Kutatások kimutatták, hogy az, amit eszünk, jelentős szerepet játszhat a vastag- és végbélrák kialakulásának a kockázatában.

Egy nemrégiben készült tanulmány azt is kimutatta, hogy a főként gyümölcsből, zöldségből és mérsékelt mennyiségű halból álló étrend nyújtja a legjobb védelmet a vastag- és végbélrák kialakulásával szemben.

A tanulmányt végző kutatók megállapították, hogy a peszketáriánus étrend – amelyben a gyümölcsök és a zöldségek dominálnak, de emellett mérsékelt mennyiségű halat is tartalmaznak – 45 százalékkal csökkenti a vastag- és végbélrák kialakulásának a kockázatát, összehasonlítva azokkal az emberekkel, akiknek étrendjük húst is tartalmaz.

A rost fontossága

A tanulmányok összefüggést találtak a vörös hús, különösen a feldolgozott hús fogyasztása és a vastag- és végbélrák fokozott kockázata között. Ez különösen igaz a feldolgozott húskészítményekre (például a szalonna, a sonka, a kolbász és a virsli), amelyeket füstöléssel, pácolással, sózással vagy kémiai tartósítószer hozzáadásával tartósítanak.

vastagbélrák étrend
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ugyanakkor a nagy mennyiségű rostot tartalmazó ételeket összefüggésbe hozták a vastagbélrák kockázatának csökkenésével. A kutatók úgy vélik, ennek az az oka, hogy a rostok által lerövidül a táplálék vastagbélben való áthaladása. Mivel ezek gyakran tartalmaznak rákkeltő anyagokat, a nagy mennyiségű rost csökkenti annak lehetőségét, hogy ezek a karcinogének hatással legyenek a bélsejtekre.

Minden rostforrás hasznos, bár a gyümölcsök és zöldségek könnyen elérhetők – és a legtöbb esetben finomak is. Sokféle előnyük van az egész szervezetben, beleértve a vércukor- és koleszterinszint csökkentését. A gyomor-bél traktus esetében segítik a salakanyagok áthaladását a vastagbélben, és még az aranyér tüneteit is csökkentik.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.