A leukémia gyógyítására szolgáló kemoterápia mellékhatásai egyénenként változhatnak, de ezek szerencsére már hatékonyan kezelhetők.

A kemoterápia mellékhatásainak enyhítése

A leukémia olyan daganattípus, amely a csontvelőt érinti, ahol a vérsejtek termelődnek. Gyorsan áttéteket képezhet, ezért a kezelés általában azonnal megkezdődik. A legtöbb esetben a fő kezelési mód a kemoterápia – olyan gyógyszerek alkalmazása, amelyek megállítják a rákos sejtek növekedését.

Ez az erős kemoterápia elpusztítja a legtöbb csontvelősejtet. Emellett növelheti az olyan súlyos mellékhatások kockázatát, mint például a fáradtság, a vérzékenység és a fertőzés. Ezen mellékhatások kezelése érdekében az intenzív kemoterápián áteső betegeknek gyakran négy-hat hétig kell a kórházban maradniuk, amíg az immunrendszerük helyreáll.

Fertőzés

A leukémia befolyásolja a szervezet fehérvérsejt-termelő képességét. Ide tartoznak a neutrofilek, a fehérvérsejtek egy fajtája, amely a fertőzésekkel küzd. A kemoterápia még jobban csökkentheti a neutrofilek számát, növelve a fertőzés kialakulásának kockázatát. A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében több dolgot tehet, beleértve az alábbiakat:

  • ha az orvosa javasolja, szedjen antibiotikumot
  • legyen beoltva olyan betegségek ellen, mint például a COVID-19 és az influenza
  • mosson gyakran kezet
  • forduljon orvoshoz, ha fertőzésre utaló jelei (például láz) vannak.
leukémia mellékhatások
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hányinger és étvágytalanság

A kemoterápiás gyógyszerek gyakran gyomorpanaszokat vagy étvágytalanságot okozhatnak. Szerencsére már van néhány hatékony gyógyszer az émelygés kezelésére.

A kemoterápia megváltoztathatja az étel ízét is. Ha a víznek furcsa íze van, próbálja ki például a szénsavas vizet vagy a gyümölcslével ízesített vizet. Fontos, hogy sok folyadékot igyon, hogy jól hidratált maradjon, mert a kiszáradás súlyosbíthatja a hányingert.

Hajhullás

A hajhullás a kemoterápia (bár nem minden kemoterápia) gyakori mellékhatása. A leégés vagy a megfázás elkerülése érdekében viseljen sálat vagy sapkát, amely eltakarja a fejét, amikor kint tartózkodik. A hajhullás sok beteg számára érzelmi mellékhatás is lehet.

Fáradtság

A rák és a rákkezelés egyaránt fáradékonyságot okozhat. Tegyen meg mindent, hogy jól aludjon, és pihenjen, amikor szüksége van rá. A rendszeres testmozgás, mint például a könnyű napi séták, növelheti az energiát.

Szorongás

A rák diagnózisa után gyakori a szorongás, a depresszió és a stressz. Tegyen lépéseket mentális egészségének megőrzése érdekében, például rendszeresen mozogjon, eleget pihenjen és támaszkodjon szeretteire.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.