A tartós alvászavarok növelhetik egyes daganatos betegségek kockázatát. De az alvás és a rák más módon is összefonódik.

A daganatkezelés során nehéz jól aludni, ami akár életre szóló kihívást is jelenthet a túlélők számára. A klinikai kutatások eredményei szerint minden negyedik gyermekkori ráktúlélő nehezen tud elaludni és aludni. Amennyiben segítenek a daganatos megbetegedést túlélőknek javítani az alvásukat, az segíthet nekik teljesíteni az iskolában, a munkában és az egész életükben.

Hogyan befolyásolja egymást az alvás és a rák, és mit lehet tenni az alváshiány ellen?

A hosszú műszakos munka növelheti a rák kockázatát. A szervezet „biológiai órájában” - amely szabályozza az alvást és több ezer más funkciót -, fellépő zavarok növelhetik a mell-, vastagbél-, petefészek- és prosztatarák kialakulásának a kockázatát. A több éven át tartó éjszakai műszakban végzett fénynek való kitettség csökkentheti a melatoninszintet, és elősegítheti a rák kialakulási esélyét. Fontos az orvos által javasolt rákszűréseken - beleértve a mammográfiát, a vastagbélrák szűrővizsgálatait és a prosztatavizsgálatokat – való részvételt.

alváshiány rák
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A rákterápia mellékhatásai és érzelmek megzavarhatják az alvást. A daganat elleni kezelés során a szorongás, a depresszió, a fáradtság, az emésztőrendszeri problémák, a légzési problémák, a hőhullámok, az éjszakai izzadás és a fájdalom mind megakadályozhatják, hogy elaludjon és aludjon. A relaxációs technikák és a kognitív viselkedésterápia segíthet. Tartsa be a rendszeres lefekvési és ébredési időt. Ezenkívül próbálja meg korlátozni a koffein fogyasztását.

Az álmatlanság évekig, sőt évtizedekig zavarhatja a rákot túlélőket. Az alváshiány óriási hatással van arra, hogy bárki képes legyen az iskolában vagy a munkahelyen hatékonyan működni. A kezelés hosszú távú mellékhatásai magyarázatot adhatnak a túlélők alvási problémáira, de a jó alvást zavaró tevékenységek is szerepet játszhatnak (például a késő éjszakai tévénézés vagy a rendszeres testmozgás hiánya).

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.