Magyarországon évente több, mint 8 ezer újonnan felfedezett emlődaganatos beteget regisztrálnak.

Az emlőrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés, ami idejében felismerve jól gyógyítható. Hazánkban a 45-65 év közötti nők minden második évben névre szóló behívót kapnak egy közeli központba mammográfiai vizsgálatra. A vizsgálat térítésmentes. Közülük kevesebb, mint a fele (kb. 40%) él ezzel a gyakran életmentő lehetőséggel. Minél később ismerik fel a problémát, annál rosszabbak a gyógyulási esélyek.

Fiatalon is lehet

Természetesen ezen korosztály alatt és felett is előfordul emlődaganat, ezért nőként a saját felelősségünk az egészségünket illetően hatalmas. A havi rendszerességű önvizsgálat alapvető kellene, hogy legyen minden nő számára. Az önvizsgálat időtartama kb. 5 perc. Azonos napon (ideális a ciklus 5. napja), de ha már elmaradt vagy nem rendszeres a menstruációnk, válasszunk ki egy adott napot és lehetőleg mindig aznap végezzük el a vizsgálatot!

emlőrák
Forrás: pexels.com

20 éves kortól már ajánlott. Jó lenne, ha az anyák megtanítanák a lányaiknak, beszélnének róla egymással, különösen, ha a családban fordult elő daganatos megbetegedés, de ha nem, akkor is, mert nem előfeltétel a pozitív családi anamnézis.

Részletes, lépésről-lépésre útmutató az önvizsgálathoz a Mellrákinfó Egyesület honlapján található.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.