A prosztatarák kezelését követően minden férfi merevedési zavarról panaszkodik. A kezelés után egy éven belül azonban szinte mindenkinél javulás tapasztalható.

Idegkímélő prosztatektómia után

Általában egy éven belül a férfiak körülbelül 40-50 százalékánál visszatér a kezelés előtti normális funkció. Ezek az arányok azonban nagymértékben különböznek attól függően, hogy a sebész milyen mértékben képes az idegek „kímélően" elvégezni a prosztata eltávolítását célzó műtétet.

Sugárterápia után

A brachyterápián (a daganatba vagy a daganat közelébe – többnyire sebészeti úton behelyezett – sugárforrással történő kezelés) átesett férfiak körülbelül 25-50 százaléka merevedési zavart tapasztal, szemben a standard külső sugárzást kapó férfiak közel 50 százalékával.

Azon férfiak esetében lesz rosszabb a „helyzet”, akiknek egyéb betegségei vagy rendellenességei károsítják az erekció fenntartását (például cukorbetegség, szív- érrendszeri problémák). Náluk jóval nehezebb lesz „visszatérni” a kezelés előtti funkcióhoz.

prosztatarák merevedési zavar
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az erekciós diszfunkció kezelése

A szájon át alkalmazott gyógyszerek ellazítják a pénisz izmait, lehetővé téve a vér gyors beáramlását. Átlagosan egy órát vesz igénybe, mire a gyógyszerek hatni kezdenek, az erekciót segítő hatások pedig körülbelül 8-36 óráig tarthatnak.

Az idegkímélő prosztatektómián vagy a sugárterápián átesett férfiak körülbelül 75 százaléka számolt be arról, hogy sikeresen elérte az erekciót ezen gyógyszerek használata után. Mindazonáltal nem mindenki esetében használhatók, beleértve azokat a férfiakat, akik például a szívproblémák ellen szednek gyógyszereket.

Alternatív kezelési módok

Azok a férfiak, akik esetében a kezelés után nem javul az erekciós funkció, kipróbálhatják az injekcióval beadható, merevedést kiváltó gyógyszereket. Az erre alkalmazott leggyakoribb gyógyszer a prosztaglandin.

Mechanikus eszközök

A vákuummal működő eszközök mechanikusan erekciót hoznak létre azzal, hogy vért „erőltetnek” a péniszbe. A pénisz tövére helyezett gumigyűrű megakadályozza a vér eláramlását. A férfiak körülbelül 80 százaléka hatékonynak tartja ezt az eszközt.

Sebészeti lehetőségek

A háromrészes, műtéttel beillesztett péniszimplantátum tartalmaz egy keskeny, rugalmas, műanyag csövet, amelyet a pénisz hosszában helyeznek el, egy kis ballonszerű szerkezetet, amely folyadékkal van feltöltve a hasfalhoz, valamint egy „kioldógombot” a herében.

A pénisz ernyedten marad, amíg erekcióra nincs szükség, ekkor megnyomják a kioldógombot, és a ballonból a folyadék a műanyag csőbe kerül. Amint a cső kiegyenesedik a folyadékkal való feltöltéstől, felfelé húzza a péniszt, és ezzel erekciót hoz létre.

Feltéve, hogy a mechanika megfelelően működik, ez a módszer 100 százalékban hatékony, és a férfiak mintegy 70 százaléka 10 év után is elégedett az implantátumával.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/prostate-cancer/erectile-dysfunction-after-prostate-cancer
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.