Bár az emlőrák több mint százszor gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, utóbbiak esetében sokkal kevésbé valószínű, hogy korán észlelik ezt a daganatos betegséget.

A szokásos kezeléssel az emlőrák túlélési aránya férfiaknál és nőknél megegyezik, de a diagnózisban és a szűrésben kulcsfontosságú eltérések fordulnak elő, az eredmények pedig kevésbé kedvezőek a férfiak számára. A férfiak nagyobb valószínűséggel figyelmen kívül hagyják a mellükben észlelt csomót, és általában a daganatos betegség előrehaladottabb stádiumában jelentkeznek, mint a nők.

A szakértők úgy gondolják, hogy ez a tendencia az elsődleges tényező, amely hozzájárul a férfi mellrák 25 százalékkal magasabb halálozási arányához a női emlőrákhoz képest.

Miután a betegség átterjedt a nyirokcsomókra, ami gyakoribb a férfiak körében, agresszívebb kezelést igényel, és növelheti a metasztázis, vagyis az áttét kialakulásának valószínűségét. Azoknál a férfiaknál, akik mellrákban szenvednek, nagyobb a kockázata a rák kialakulásának az ellenkező emlőben, a bőrben és a prosztatában.

A férfi mellrák standard onkológiai kezelése magában foglalja a kemoterápiát, a hormonterápiát és a masztektómia, vagyis az emlő műtéti eltávolításának kombinációját.

férfi mellrák
Forrás: pixabay.com

A férfiak és az egészségügyi szakemberek körében a nagyobb tudatosság alapvető fontosságú lenne a férfi mellrák előfordulásának csökkentésében. A férfi mellrák további kockázati tényezői közé tartozik az elhízás, az idősebb életkor, a sugárterhelés, az emlőrák a családi kórtörténetében, a fejletlen mellszövet (gynecomastia), az ösztrogénnek való kitettség és a rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás. Ezen kockázati tényezőkkel rendelkező férfiak esetében nagyobb figyelmet kell fordítani az emlőben lévő elváltozásokra.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/breast-cancer/male-breast-cancer-a-rare-increasing-trend
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.