A prodromális álmodás, vagyis az, hogy az álmok a klinikai diagnózis felállítása előtt figyelmeztethetnek minket egy betegségre, kevésbé elfogadott elmélet.

Egyre több kutatás tár fel azonban összefüggéseket az álomminták és bizonyos egészségi állapotok között. Néhány példa:

  • azok az emberek, akik olyan alvászavarral és rémálmokkal küzdenek, amelyek fizikai aktivitást (rúgás, sikoltozás, stb.) váltanak ki, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a Parkinson-kór és a kapcsolódó neurodegeneratív rendellenességek vonatkozásában
  • az élénk álmú emberek jobb minőségű alvásról és egészségesebb táplálkozási szokásokról számolnak be
  • az álom felidézési problémája az alvási apnoe jele lehet
  • a rémálom gyakorisága előre jelezheti az önkárosítást
  • a rémálmok a szívbetegséghez is köthetők, mivel csökkenthetik az agyba jutó oxigén mennyiségét és megzavarhatja az alvást
  • a terhes és a szülés utáni nők általában nagyon élénken álmodnak, valószínűleg az alvási zavarok, a megváltozott hormonszint és az anyai élmény körüli érzelmek miatt.

Általánosságban elmondható, hogy ha rossz álmai és rémálmai vannak, és ezek felidegesítik, akkor ez általában figyelmet, önvizsgálatot igényel.

rémálom daganatos megbetegedések
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Diagnózis az álmokban

Az a koncepció, miszerint az álmok konkrét egészségi problémákat jelezhetnek, nem széles körben elfogadott elmélet a szakemberek között. Néhány kutató azonban olyan érdekes megfigyelésekre mutatott rá, amelyek azt sugallhatják, hogy tovább kell vizsgálni a prodromális álmokat, amelyek azelőtt jeleznek egy betegséget, mielőtt még tüneteket okozna. Az ilyen álmok felvetik annak a lehetőségét is, hogy emlékeztethetnek minket arra, hogy foglalkozzunk valamivel, amelyet eddig figyelmen kívül hagytunk. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a lassan növekvő daganatok esetében gyakoribbak az ismétlődő figyelmeztető álmok.

A szakértők szerint ennek magyarázataként elképzelhető valamiféle idegelméletet, ahol a test egy része nem működik megfelelően, és valahogy üzenetet küldött az álmodó agynak, egyfajta korai figyelmeztetésként. Eddig azonban nincs megalapozott elmélet ennek magyarázatára.

A prodromális álmokkal foglalkozó kutatók arra ösztönzik az embereket, hogy figyeljenek az álmaikra, különösen azokra, amelyek ismétlődnek, vagy sokkal élénkebbek, mint mások. Jelképesen fontosak lehetnek, rámutatva például egy stresszes helyzetre, amelyet meg kell oldania.

Forrás: https://www.discovermagazine.com/mind/can-a-dream-warn-you-about-cancer
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.