A klorofill egy pigment, amely a növények zöld színét adja, és kritikus szerepet játszik a fotoszintézisben. De vajon megelőzheti-e a daganatok kialakulását?
A fotoszintézis az a folyamat, amelyben a növények a napfény energiáját veszik fel, hogy tápanyagokat hozzanak létre. Sokan úgy vélik, hogy a klorofill minden élet alapja a Földön, tekintettel a bolygó táplálékláncának alapblokkjaként szolgáló növények fenntartásában betöltött kritikus szerepére.
Ha klorofillcseppeket használ, akkor nem tiszta klorofillt használ. Az italokba csepegtetett zöld színű folyékony étrend-kiegészítő valójában a klorofillin, a klorofillból származó félszintetikus keverék. (A klorofillin tabletta formájában is megvásárolható és használható.)
Melyek a klorofill állítólagos egészségi előnyei?
A klorofill egészség- és wellness-kiegészítőként szerzett hírneve régóta az érdeklődés középpontjában van számos egészségi előnye miatt, beleértve az alábbiakat:
- a daganatos megbetegedések megelőzése
- a sebgyógyulás gyorsítása
- az akne kezelése
- fogyás
- a testszag szabályozása
- a székrekedés és a gázképződés enyhítése
- az energia növelése.
A klinikai kutatások igazoltak bizonyos antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokat, de a szakemberek óva intenek attól, hogy a fenti problémák mindegyikére gyógyírnak tekintsék.
Biztonságos a folyékony klorofill?
A kutatók nem találtak a klorofillinnek tulajdonítható toxikus hatást, tehát mértékkel használva biztonságosnak tűnik. Vannak azonban lehetséges mellékhatások (például enyhe gyomor-bélrendszeri problémák, zöld színű széklet, megnő a napégés kockázata).
A klorofillt tartalmazó étrend-kiegészítők alternatívái
Ha valóban növelni szeretné a klorofill bevitelét, van egy természetesebb módszer - a klorofillban gazdag zöldségek (például spenót, kelkáposzta, zöldbab, zöldborsó) fogyasztása. Még jobb, hogy mindegyik tartalmaz rostot, vitaminokat és egyéb tápanyagokat.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix