A Mayo Klinika kutatói által vezetett, az egerek bél mikrobiómájának vizsgálata rávilágíthat arra, hogy a daganatok hogyan fejlődnek az emberekben.

Egyre felismerhetőbb, hogy az egészséges szövetekben idővel felhalmozódnak a rákkal kapcsolatos mutációk, de nem feltétlenül okoznak betegséget. Nem ismert azonban a válasz arra a kérdésre, mi váltja ki, hogy ezek a mutáns sejtek ellenőrizhetetlenül növekedjenek és rosszindulatú daganattá fejlődjenek?

Az emberi bél milliárdnyi változatos és önfenntartó mikrobákat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az általános anyagcserénkhez. A Mayo Klinika kutatói úgy gondolják, hogy nagy jelentősége van annak megértésében, hogy ezek a mikrobák hogyan szabályozzák a bélen belül és kívül az élettani folyamatokat, hogy hatékonyabban kiaknázhassák az egészségünkre gyakorolt előnyeiket.

rák daganat kialakulása
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A tanulmány számos fontos kérdést vet fel és kihívást jelent a jelenlegi gondolkodásmódban arra vonatkozóan, hogy a daganatok hogyan fejlődnek és fejlődnek az emberekben. A rák kialakulásának e legkorábbi eseményeinek megértése lehetőséget teremthet új paradigmák kialakítására a daganatos betegségek megelőzésében, mind az egyének körében, mind pedig a populáción belül.

Az eredmények új vizsgálati területet nyitnak meg a rák megelőzésére és kezelésére szolgáló terápiák során. Fontos megjegyezni, hogy mind az emberek, mind az egerek belét születéskor a mikrobák „gyarmatosítják", ezért ami igaz az egerekre, az igaz lehet az emberekre is. Amennyiben ez valóban így van, akkor a szakemberek kénytelenek lesznek átalakítani a rákbiológiai gondolkodásmódjukat és azt, hogy miként tervezzék meg a daganatos betegek kezelését.

Forrás: https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/study-of-mouse-gut-microbiome-may-provide-clues-to-how-cancer-develops-in-humans/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.