Akár műtéten, akár sugárkezelésen esik át a prosztatarák miatt, valószínű, hogy vizeletürítési és szexuális mellékhatásokkal kell megküzdenie.

Mind a radikális prosztatektómia, mind a sugárkezelés károsíthatja a prosztatát körülvevő érzékeny struktúrákat, amelyek szabályozzák a vizeletürítést és az erekciót, ami vizelet-inkontinenciához és merevedési zavarokhoz vezethet. A sugárzás irritatív húgyúti tüneteket és bizonyos esetekben a végbélre gyakorolt ​​​​mellékhatásokat is okozhat.

Az, hogy ezek a mellékhatások mennyire súlyosak (és mennyi ideig tartanak), egyénenként jelentősen eltérő. A prosztatarák kezelés megkezdése előtt kérdezze meg kezelőorvosát a mellékhatásokról és arról, hogy mit lehet tenni az enyhítésük érdekében.

prosztatarák merevedési zavar
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Merevedési zavar

Majdnem minden radikális prosztatektómián átesett férfi azonnal tapasztalja a merevedési zavart, de a legtöbben hat hónapon belül kezdik visszanyerni a szexuális funkciójukat. A sugárkezeléssel kezelt férfiaknál általában nem alakul ki azonnal, de a problémák hónapokkal vagy évekkel később nyilvánulnak meg.

Az olyan hatóanyagok, mint az avanafil, a szildenafil, a tadalafil és a vardenafil segíthetnek a kezelés utáni merevedési zavarban szenvedő férfiaknak a szexuális kapcsolathoz elegendő erekció elérésében. Fontos azonban megjegyezni, hogy elegendő idegműködés kell ahhoz, hogy a gyógyszerek hatékonyak legyenek.

A természetes erekció visszatérésének elősegítése érdekében egyes szakértők a pénisz rehabilitációját javasolják. Ez magában foglalja a szexuális stimulációt a közvetlenül a műtét utáni időszakban, és sok esetben profilaktikus vagy megelőző merevedési zavar kezelésére szolgáló gyógyszer beadását.

Egy invazív lehetőség a kezelés utáni merevedési zavar gyógyítására, amelyet nem javítanak a konzervatívabb terápiák, a sebészileg beültetett péniszimplantátum. Más kezelésekkel összehasonlítva a péniszprotézisek nagyobb spontaneitást tesznek lehetővé, és kiszámíthatóbb eredményeket adnak.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.