A légzési problémák ijesztők lehetnek, de a jó hír az, hogy vannak módszerek a tüdőrák e gyakori szövődményének megelőzésére és kezelésére.

Hogyan működik a tüdő?

A tüdő az emberi test legnagyobb szerve. A légzőrendszer többi részével - beleértve a tüdőt, a légutakat és a rekeszizmot - dolgozva ez a felelős az oxigén szállításáért a szervezetben. Amikor belélegzik, oxigént jut a szervezetbe az orrán és a szájon keresztül. Az oxigén a légcsövön keresztül a tüdőkben lévő hörgőkbe, majd az alveolusoknak nevezett apró, léggömbszerű légzsákokba kerül. Ezeket a légzsákokat erek borítják, amelyek az oxigént a szívébe juttatják, ahonnan az egész testben eloszlik. Amikor kilélegzik, az egész folyamat fordított sorrendben történik, azzal a különbséggel, hogy a levegőbe szén-dioxid jut, ami egy olyan gáz, amely megszabadítja a testet a felesleges anyagoktól.

Mi okozza a légszomjat tüdőrák esetén?

Néha a tüdődaganatok úgy növekednek, hogy elzárják a légutakat, nyomást gyakorolva a tüdőre vagy gyulladást okoznak a légzőrendszerben. Ezek megakadályozhatják a légzőrendszer megfelelő működését, ami légszomjat, más néven nehézlégzést okozhat, ami akár pihenés közben is előfordulhat, nemcsak a fizikai aktivitás során.

tüdőrák légszomj nehézlégzés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A légszomj gyakori tünet, de a jó hír az, hogy meglehetősen jól kezelhető. A légszomj leggyakoribb okai a tüdőrákkal összefüggésben a következők:

  • Elzáródott légutak: A tüdődaganatok a légutakba is „benőhetnek”, vagy rányomódhatnak, szűkítve a járatot, így jelentősen megnehezítve a kellő mennyiségű levegő be- és kilépését a testből.
  • Folyadékfelhalmozódás: Néhány tüdőrákban szenvedő betegnél a rákos sejtek behatolnak a tüdő és a mellkasfal közötti térbe, az úgynevezett pleurális térbe. Ez az állapot a folyadék felhalmozódását okozza a tüdő körül, ami megnehezíti a tüdő teljes kitágulását és az elegendő mennyiségű levegő beszívását.
  • Alacsony oxigénszint a vérben: A tüdőrák csökkentheti a vörösvértestek számát, amelyek felelősek az oxigén szállításáért a tüdőből a szívbe és a test többi részébe.

Módszerek a légszomj kezelésére

Általában az egészséges életmód betartása a legjobb módszer a légszomj és a tüdőrákhoz kapcsolódó egyéb egészségi komplikációk kezelésére. A következő tippek segíthetnek könnyebben lélegezni:

  • a dohányzásról való leszokás
  • a másodlagos dohányzás kerülése
  • bőséges folyadékfogyasztás
  • mély légzési gyakorlatok
  • mennyiségi és minőségi alvás
  • egészséges táplálkozás.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.