Az ízületi fájdalom gyakran jelentkezhet a rákkezelés eredményeként. Ez különös gondot okoz a posztmenopauzás nők esetében.

A menopauzás melldaganatos nők általában hormonterápiás gyógyszereket, úgynevezett aromatáz inhibitorokat szednek, ami a szokásos kezelési módszer az úgynevezett hormonreceptor-pozitív emlőrák kezelésében. Ezek a gyógyszerek nagyon hatékonyan akadályozzák meg a rák kiújulását, de a gyakori mellékhatásuk, az ízületi fájdalom korlátozhatja az alkalmazhatóságukat, mert néhány nőt ez annyira megvisel, hogy abbahagyják a gyógyszer szedését.

Kik szedik az aromatáz inhibitorokat?

Azok a betegek, akiknek hormonreceptor-pozitív emlőrákjuk van. Ez azt jelenti, hogy a rákos sejtek olyan receptorokkal rendelkeznek, amelyek felismerik az ösztrogén vagy a progeszteron hormonokat. Ezek a hormonok kapcsolódhatnak a receptorokhoz, amelyek lehetővé teszik számukra a sejtbe jutást, ahol az ösztrogén és a progeszteron elősegítheti a rák növekedését.

A menopauza után a petefészkek már nem termelnek ösztrogént, de az aromatáz nevű enzim a mellékvesében termelődő hormonokat ösztrogénné konvertálja. Az aromatáz inhibitorok blokkolják az aromatáz hatását, ami csökkenti a szervezet ösztrogénszintjét, ezáltal pedig a daganat növekedését.

Az aromatáz inhibitorokat főleg két esetben alkalmazzák:

  • újonnan diagnosztizált melldaganat és/vagy műtét után a rák kiújulásának megelőzésre
  • áttétet adó hormon-pozitív emlőrák esetén első kezelésként.
mellrák ízületi fájdalom
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hátránya: az ízületi fájdalom

Az aromatáz inhibitorok ugyan nagyon hatékonyak, de vannak mellékhatásaik. Az ízületi fájdalom érintheti az ujjakat, a csuklókat, a könyököket, a vállakat, a térdeket és a bokákat. Emiatt néhányan abbahagyják a gyógyszer szedését az öt év lejárta előtt.

Hogyan enyhíthető az ízületi fájdalom?

Az ízületi fájdalmat többnyire nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel (például ibuprofen) kezelik. Ha a fájdalom súlyos, a kezelőorvos megpróbálhat váltani egy másik elérhető aromatáz inhibitorra, amelyet talán jobban tolerál a beteg. Néhány tanulmány kimutatta a nem gyógyszeres kezelések lehetséges előnyeit, beleértve a testmozgást, az akupunktúrát és az omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend-kiegészítők szedését.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.