A prosztata a férfi biológiai reproduktív rendszerének létfontosságú eleme. Körülbelül diónyi méretű és alakú, de ez a kis mirigy súlyos problémákat okozhat.

A férfiak esetében a prosztatarák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés. Ha azonban korán diagnosztizálják, a prosztatarák túlélési aránya magas. A legtöbb prosztatarákban szenvedő betegnek nincsenek tünetei, de vannak olyan változások, amelyek ezen daganatos megbetegedés figyelmeztető jelei lehetnek.

8 jel, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

A korai stádiumú prosztatarák ritkán okoz tüneteket, de a betegség előrehaladtával bizonyos figyelmeztető jeleket tapasztalhatók:

1. Lassú vagy gyenge vizeletáramlás

A legtöbb prosztatamegnagyobbodásban szenvedő férfinek problémái vannak a vizeletürítéssel az életkor előrehaladtával, és ez általában nem a prosztatarák miatt van. Mindazonáltal, ha lassú vagy gyenge vizeletáramlást tapasztal, vagy ha a vizelet áramlása megindul és leáll azon túl, hogy nem tudja szabályozni, érdemes orvoshoz fordulni.

2. Gyakori vizelési inger

A prosztata daganata nyomást gyakorolhat a hólyagra és a húgycsőre, ezért gyakori és néha sürgető vizelési szükségletet érezhet, különösen éjszaka.

3. Fájdalmas vagy égető vizeletürítés

Ez az állapot leggyakrabban húgyúti fertőzésekkel jár, de néha prosztatarák figyelmeztető jele is lehet.

4. Vér a vizeletben

A prosztatarák másik lehetséges figyelmeztető jele a vér a vizeletben. Bár ez más egészségi problémákkal is összefüggésbe hozható, beleértve a húgyúti fertőzést is, érdemes mielőbb kivizsgáltatni.

prosztatarák jelei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

5. A prosztata fájdalma

A prosztataproblémák ritka, de korai jele a megmagyarázhatatlan fájdalom a prosztata területén, különösen ülve.

6. A hólyag vagy a bélrendszer szabályozásának elvesztése

A vizelet- és a székletinkontinencia is előfordulhat az életkor előrehaladtával, vagy összefügghet más egészségi állapotokkal, de ha ezt tapasztalja, beszéljen orvosával a prosztatarák kizárásáról.

7. Magömlési problémák

Ismételten érdemes megjegyezni, hogy ezek a problémák más betegségekkel is összefügghetnek, de ha a következő tünetek bármelyikét tapasztalja, forduljon urológushoz:

  • fájdalmas ejakuláció
  • képtelenség az erekció megtartására
  • vér a spermában.

8. Fájdalom vagy zsibbadás

A prosztatarák előrehaladtával fájdalmat okozhat a hát alsó részén, a csípőben vagy a mellkasban, vagy zsibbadást a lábakban vagy a lábfejében.

Csökkentse a prosztatarák kockázatát

A prosztatarák súlyos betegség, de kulcsfontosságú a korai felismerés. Beszéljen kezelőorvosával kockázati tényezőiről, és arról, hogy mikor és mikor kell prosztatarák szűrésen részt venni – néha már 40 éves korban, ha magas kockázatúnak tartják.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.