A rosszindulatú agydaganat kialakulásának kockázata minimális, a fejfájás vagy a zavartság pedig gyakran csak arra utalnak, hogy hidratáljon vagy aludjon többet.

Sajnos az agydaganat figyelmeztető jelei sokfélék lehetnek, így nincs specifikus figyelmeztető jele. Az agydaganat számos különböző jellel és tünettel jelentkezhet, attól függően, hogy milyen méretű, hol található és az érintett agyterület a test mely részét szabályozza. De ahhoz, hogy megtudja, mikor jelent valóban bajt egy tünet, ismernie kell a saját testét. Az egészségi állapotban bekövetkezett változások ugyanolyan jelentősek lehetnek, mint maga a tünet. Ha ezen jelek közül egyet vagy többet tapasztal, forduljon orvoshoz:

agydaganat figyelmeztető jelei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix
  • Görcsrohamok: A daganat az agy idegsejtjeit érintve rohamokhoz vezethet.
  • Személyiség vagy viselkedésbeli vagy mentális változások: Különösen a homloklebeny daganatai okozhatják, hogy például az általában csendes ember beszédesebbé válnak.
  • Ügyetlenség: Az agytörzsi daganatok egyensúlyvesztéshez vagy ügyetlen mozgásokhoz vezethetnek.
  • Látásproblémák: Az agy területén lévő daganat, amely szabályozza a látást, hatással lehet a látására. A homályos, kettős látás vagy akár a látásvesztés az agydaganat jele lehet.
  • Végtaggyengeség: A kar vagy a láb erejének vagy gyengeségének elvesztése az agydaganat tünete lehet.
  • Fejfájás: A legtöbb fejfájás nem az agydaganat következménye. Az agydaganat okozta fejfájás néhány napnál tovább fennáll, hányingerrel vagy hányással jár, és általában kora reggel jelentkezik.

Az agyi metasztázisok jelei

Az agydaganatok többsége valójában nem az agyban kezdődik. Az agyi metasztázisok vagy metasztatikus agydaganatok a test más részeiből – leggyakrabban a tüdőből, a mellből, a bőrből, a veséből vagy a vastagbélből – terjednek az agyra.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.