Ha nagy a tüdőrák kockázata, a szakértők javasolják az évente egy alkalommal történő tüdőszűrő vizsgálatot. De vajon ennek vannak-e kockázatai?

Milyen esetekben javasolt a tüdőszűrés?

Az alábbi esetekben ajánlott az évenkénti tüdőszűrő vizsgálat:

  • 50 és 80 év közötti életkor
  • legalább 20 „csomagév” cigarettát szívott el (a napi elszívott csomagok számát meg kell szorozni a „dohányzott” idővel, tehát például 20 csomagév esetében vagy naponta egy csomag cigarettát szívott el 20 év alatt vagy napi két csomag cigarettát szívott 10 évig)
  • jelenlegi dohányzás vagy az elmúlt 15 évben leszokott a dohányzásról.

Mennyire hatékony a szűrés?

A szűrővizsgálatokon részt vevő páciensek csak kis részénél diagnosztizálják a tüdődaganatot, vagyis 300 betegből körülbelül egynél. Ez kevésnek tűnhet, de a szűrési hatékonysága nagyjából ugyanolyan vagy jobb, mint az emlőrák és a vastagbélrák szűrés esetében.

tüdőszűrés daganat
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Van-e potenciális kockázata?

Két fő kockázata lehet a tüdőszűrésnek:

  1. A röntgenfelvétel során néha látható egy kis folt (úgynevezett csomó), de ezek 95 százaléka általában csak egy jóindulatú, kisméretű heg a tüdőben, amelyekről szűrés nélkül soha nem tudtunk volna. Ez szorongásra és aggodalomra ad okot, emellett további vizsgálatokra (például biposzia és szövettani vizsgálat) is szükség lehet a tüdőrák kizárása miatt.
  2. A röntgenberendezés kis dózisú sugárzást bocsájt ki. A szűrés évente egy alkalommal javasolt, a dózisok azonban összeadódnak. Jelenleg nem ismert, hogy az évek során ez milyen hatással van az egészségre, de nagyon kicsi a kockázata annak, hogy ez daganatos megbetegedést okozzon.

A szűrés előnyei felülmúlják a kockázatokat?

A szűrések előnyei még mindig felülmúlják a minimális kockázatok hátrányait. A tüdőrák korai szakaszában nincsenek tünetek, így szűrés nélkül a legtöbb betegnél már csak akkor derül ki, ha nagyméretű, áttéteket okoz vagy a gyógyulás esélye már alacsony. A tüdőrákos betegek körülbelül 80 százalékánál van esély arra, hogy 5 évvel később még életben maradjanak, amennyiben az első stádiumban diagnosztizálják és kezelik őket. A tüdődaganatos embereknek azonban csak körülbelül a 16 százalékát diagnosztizálják még a rák terjedése előtt. Nagyobb méretű és áttétet okozó tüdődaganatok esetében az ötéves túlélési arány csak körülbelül 4 százalék.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/lung-cancer-screening-do-you-know-the-benefits-and-risks/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.