A palliatív ellátást olyan betegség kezelésére használják, amely súlyos fájdalommal és az ahhoz kapcsolódó érzelmi vagy pszichoszomatikus tünetekkel társul.

A palliatív ellátás más tüneteket és betegségeket is enyhít, beleértve a depressziót, a szorongást, a krónikus fáradtságot, az álmatlanságot és a légszomjat.

A betegek számára a legfontosabb azonban az, hogy lehetővé teszi számukra a lehető legaktívabb, teljesebb és fájdalommentesebb életet. A palliatív ellátás hetekig, hónapokig vagy évekig is eltarthat, és a mérsékelt vagy súlyos fájdalom enyhítése ezalatt nagymértékben javíthatja az életminőséget. A palliatív ellátás esetén a legnagyobb probléma azonban az, hogy sok beteget túl későn utalnak az ellátásra.

A palliatív ellátás alapelvei

A fájdalom kezelésének első lépése a fájdalom teljes felmérése. Előfordulhat, hogy a fájdalom rangsorolásához egy számskálát alkalmaznak (például a 0 a nagyon enyhe fájdalom, a 10 pedig a lehető legelviselhetetlenebb fájdalom).

A fájdalom kezelésének alapelvei

Először is, a fájdalmat mindig azonnal kezelni kell. A késleltetés csak súlyosbítja a fájdalmat. Másodszor, nem kell félnie attól, hogy a fájdalomcsillapítók rabjává válik. Ha a gyógyszereket megfelelő módon, a kezelőorvos szoros felügyelete mellett használják, ez ritkán jelent problémát. Természetesen, ha úgy gondolja, hogy elveszíti az irányítást a fájdalomcsillapítók alkalmazása felett, azonnal beszélje meg ezt a szakorvossal. Harmadszor, a fájdalom kontrollálható az alábbi megközelítés alapján:

1. lépés: A fájdalom csillapítása egy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerrel (NSAID) kezdhető meg. Az NSAID-ok közé tartoznak a vény nélkül kapható gyógyszerek (például az ibuprofén) és az erősebb NSAID-ok, amelyeket csak szakorvos írhat fel.

2. lépés: Ha a fájdalom továbbra is fennáll vagy rosszabbodik, a szakorvos gyenge opioid gyógyszert, például hidrokodont írhat fel.

3. lépés: Ha a fájdalom továbbra is fennáll vagy rosszabbodik, a kezelőorvos erősebb opiátot (például fentanil) írhat fel.

daganatok palliatív kezelés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Opioid gyógyszerek

Az opioid gyógyszerek a leghatékonyabb és leggyakrabban használt gyógyszerek közepes és súlyos fájdalom kezelésére. Az opioidok széles választéka áll rendelkezésre, és sokféleképpen szedhetők (tabletta, tapasz, injekció). Az egyik hátrányuk, hogy idővel szinte bizonyosan kialakul a tolerancia az Ön által szedett gyógyszerrel szemben, és nagyobb adagokra lesz szüksége, hogy ugyanazt a hatást érje el. Az egyik módja annak, hogy megkerülje ezt a problémát, ha a szakorvos időnként megváltoztatja a gyógyszer típusát, adagját vagy beadásának módját.

Egyéb gyógyszerek a fájdalom csillapítására

Ezek az adjuváns fájdalomcsillapítóknak nevezett gyógyszerek bizonyos helyzetekben segíthetnek a fájdalom csökkentésében. A leggyakrabban használt adjuváns gyógyszerek az alábbiak:

  • Szteroidok. Ezek erős gyógyszerek, amelyek a gyulladás csökkentésével segíthetnek enyhíteni a fájdalmat. Használhatók más fájdalomcsillapítókkal együtt ideg-, csont- vagy más típusú fájdalom esetén.
  • Antidepresszánsok. Bármely meglévő depresszió vagy szorongás kezelése megkönnyítheti a fájdalom kontrollálását. Ezek a gyógyszerek idegkárosodás okozta fájdalom esetén is hasznosak lehetnek.
  • Antikonvulzív szerek. Ezeket a gyógyszereket általában a görcsrohamok leküzdésére használják, de segíthetnek az idegrendszeri fájdalmak kezelésében is.
  • Helyi érzéstelenítők. Ezek olyan gyógyszerek, amelyek blokkolhatják a fájdalomjeleket a szervezetben. A szakorvos helyi érzéstelenítőt fecskendezhet be a fájdalom blokkolására.
  • Izomrelaxánsok. Szorongásgátló gyógyszerek és izomrelaxánsok alkalmazhatók a fájdalomcsillapítókkal együtt, ha a fájdalmat feszültség vagy izomgörcs fokozza.
  • Biszfoszfonátok. Ezeket a gyógyszereket néha a csonttörések megelőzésére használják olyan embereknél, akiknél a rák átterjedt a csontokra. Kulcsszerepet játszhatnak a csontsérülések és fájdalmak enyhítésében.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.