A rákos gyermekek gyógyulási kilátásai az új kezelési eljárásoknak köszönhetően egyre biztatóbbak, körülbelül 80 százalékuk legalább öt évvel túléli a diagnózist.

A protonterápiának nevezett sugárkezelés egyedülálló előnyöket kínálva fokozza ezt a pozitív tendenciát. A sugárzás más formáihoz hasonlóan a protonterápia nagy energiájú sugarat használ a daganatra, hogy elpusztítsa annak sejtjeit.

Miért előnyös a protonterápia a gyermekek számára?

Bizonyos gyermekgyógyászati ​​betegeknél a protonterápia jelentősen csökkentheti a sugárzásból eredő késői szövődmények kockázatát. Különösen fontos, hogy a test nagyobb részét érintetlenül hagyja a sugárzás, ha olyan gyermekeknél kezelik a daganatos betegséget, akiknek a szervezete még mindig növekszik. Bár a sugárzás rendkívül hatékony eszköz a rákos sejtek elpusztítására, a túl sok és/vagy nagy dózis károsíthatja az egészséges szöveteket, és növelheti az új daganat kialakulásának a kockázatát.

A protonterápia nagy precizitása több egészséges szövetet véd meg, mint a hagyományos, röntgen alapú sugárzási módszerek. A protonterápia minden korosztály számára alkalmazható, de a legnagyobb előnye a kisgyermekek és a csecsemők számára van.

daganat rák gyermekkkori protonterápia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A „kilépési dózis” minimalizálása

A rendszeres sugárkezelés olyan energianyalábot használ, amely áthatol az emberi testen. Ha egy daganatra irányul, a sugár átmegy a daganaton, és a sugárzás egy része a másik oldalon távozik. Ez az extra sugárzás, az úgynevezett „kilépési dózis”, hatással lehet az egészséges szövetekre, amint elhagyja a daganatot. Ezzel szemben a protonterápia úgy állítható be, hogy a daganat szélén álljon le, nagyon kis kilépő dózissal.

A túlzott sugárzás csökkentése

A protonterápia akkor a leghatékonyabb, ha a daganat a test érzékeny területén (például agy, gerinc, ivarszervek) vagy annak közelében van. Ha egy gyermeknek daganata van az agy egyik oldalán, a protonok hatékonyan kiküszöbölhetik az agy másik felére jutó sugárzást. A fejlődő agyat érő túlzott sugárzás károsodást okozhat a tanulásban és az emlékezetben az élet későbbi szakaszában, így minden, ami ezt megelőzi, nagyszerű a gyermekek számára.

A jövőbeni rákos megbetegedések kockázatának csökkentése

A rákkezelések, például a kemoterápia és a sugárzás egyik súlyos mellékhatása a terápiával összefüggő daganat kialakulásának a kockázata az élet későbbi szakaszában. Ez a kockázat ugyan nagyon kicsi, de mivel a gyermekek érzékenyebbek a sugárzás hatásaira, és sokkal hosszabb a várható élettartamuk, ennek a kockázatnak a minimalizálása hosszú távon a beteg gyermekek javára válik. Mivel a protonterápia csökkenti a sugárzás által érintett egészséges szövetek mennyiségét, valószínűleg csökken a jövőbeni rákos megbetegedések kockázata a gyermekgyógyászati ​​betegeknél. A felnőtteken végzett korai tanulmányok azt mutatják, hogy a sugárzással összefüggő rák kialakulásának a kockázata a felére csökkenthető a protonterápia alkalmazásával.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.