Ha rákkezelés alatt áll, a mellékhatások (például hányás, hasmenés) kiszáradáshoz vezethetnek, ami súlyos állapot, és kezeletlenül akár életveszélyes is lehet.

Íme, négy dolog, amit a daganatos betegségben szenvedőknek tudniuk kell a kiszáradásról:

1. Gyors teszt a kiszáradás megállapítására

A kiszáradás jellemző tünete, ha enyhén megcsípi és felhúzza a kézbőrt, az nem húzódik vissza azonnal. Egyéb tünetek lehetnek az alábbiak:

  • száraz száj
  • ráncosabb bőr
  • sűrűbb nyál
  • kevés és sötét színű vizelet
  • fejfájás
  • szédülés.

2. Folyadéknapló vezetése

Nem könnyű megmondani, hogy mennyi folyadékot veszít, hacsak nem méri. A vizelet mennyiségének mérése helyett inkább jegyezze fel, hányszor van hasmenése vagy hányása. Fontos megmérni azt is, hogy mennyi folyadékot fogyaszt. E célból érdemes egy vizes palackot vagy poharat használni, amelynek tudja az űrtartalmát.

rákterápia kiszáradás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Ha nem tud nagyobb mennyiségű folyadékot inni egyszerre, csak kortyolgasson vagy szopogasson jeget

A kis jégdarabok szopogatása javíthatja a folyadékbevitelt. Hátránya, hogy a hatás eléréséhez sok jég kell. Próbáljon kortyolgatni vizet, ízesített vizet, szódát, húslevest, gyümölcslét vagy bármit, amit elvisel. Kerülje azonban az alkoholt és a koffeint, mert ezek fokozhatják a kiszáradást.

4. Forduljon orvoshoz, amikor a kiszáradás első jelei megjelennek

Az első lépés a dehidratáció, vagyis a folyadékvesztést elősegítő tünetek kezelése. A második pedig a folyadékbevitel fokozása- akár infúzió formájában - az elveszített mennyiség pótlására.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.