Kiderült, hogy nagy vastagbélpolipjai vannak? A nagyobb méretű polipokat nehéz eltávolítani, de a műtéti beavatkozásnak vannak alternatívái.

Miért jelentenek kihívást a nagyobb méretű vastagbélpolipok?

A vastagbélpolip rákos jellegével kapcsolatos aggodalom a polip méretével egyenes arányban növekszik. A 20 milliméternél nagyobb polipok esetében körülbelül 10 százalék az esély arra, hogy rákos elváltozások.

Minden vastagbélrák jóindulatú, úgynevezett rákmegelőző polipokból származik, ezért fontos ezeket eltávolítani, mielőtt daganattá alakulna. A kisebb polipok gyakran könnyen eltávolíthatók a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) során a polipektómia módszerével. Sajnos a nagyobb polipokat nehéz eltávolítani, mert:

  • nagyobb artériáik vannak, és eltávolításuk jelentős vérzést okozhat
  • a nagy polipok eltávolítása során véletlenül átlyukadhat a vastagbél (a jobb oldali vastagbél fala vékonyabb, mint a bal oldalié, így a jobb oldali polipok eltávolítása kockázatosabb)
  • egyes nagy polipok elhelyezkedése vagy formája (például túl lapos) megnehezíti az eltávolítását.
vastagbélpolip
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A nagy vastagbélpolipok eltávolításának módjai

Tekintettel a fent említett szövődményekre, a polipektómia nem feltétlenül a legjobb módszer a nagyobb vastagbélpolipok eltávolítására, de vannak további lehetőségek is, beleértve az alábbiakat:

Endoszkópos nyálkahártya alatti disszekció. Egy fejlett módja a műtétnek ugyanazon a csövön keresztül, amelyet a kolonoszkópiához használnak. Az eljárás során apró kések vágják le a polipot, lehetővé téve az alaposabb eltávolítást. (A polipektómia során az eltávolítás dróthurkos pergővel történik, amely nem nyújt ugyanolyan pontosságot.) Minimálisan invazív eljárásnak tekintik, és általában járóbeteg ellátásban végzik.

Kolektómia. Egyes orvosok a nagy polipokkal rendelkező betegeket kolektómiára, vagyis a vastagbél egy részének vagy egészének eltávolítására irányuló műtétre utalhatják. Ez egy jelentős hasi műtéti eljárás.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.