Húsimádók, figyelem: lehetséges, hogy a feldolgozott húskészítmények (virsli, sonka, kolbász, stb.) vastagbélrákot okozhatnak.

A szakértők szerint valószínűleg a vörös hús okozza ezt a daganatos betegséget. A vörös húsok közé tartozik a marha-, borjú-, sertés-, bárány-, birka-, ló- és kecskehús. A feldolgozott hús és húskészítmény (például szalonna, sonka, kolbász, szalámi, virsli) füstöléssel, pácolással, sózással vagy kémiai tartósítószerek hozzáadásával készül.

A bizonyos húsfajták és a rák bizonyos formái, különösen a vastagbélrák közötti kapcsolat nem újkeletű. Évtizedek óta gyűlnek a tudományos bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a vastagbélrák gyakoribb azoknál, akik több vörös húst és feldolgozott húskészítményeket esznek.

Vörös hús kontra feldolgozott hús

Ha vörös húsról és feldolgozott húsról van szó, melyik fogyasztását érdemes kétszer is átgondolni, amikor önmaga és családja étkeztetéséről van szó?

vörös hús daganat
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A kutatók a vörös húst a 2A csoportba tartozó rákkeltő anyagok közé sorolja, amelyet „valószínűleg emberre nézve rákkeltőnek” minősítenek. Ez azon korlátozott bizonyítékokon alapult, amelyek arra utalnak, hogy a vörös hús fogyasztása daganatos betegséget okoz az emberekben, és erős bizonyítékok támasztják alá a rákkeltő hatást. Korábbi tanulmányok azt is kimutatták, hogy a hús grillezve vagy füstölve történő fogyasztása feltételezett rákkeltő anyagokat juttathat a szervezetbe.

A feldolgozott húskészítmény azonban az 1. csoportba került, ami azt jelenti, hogy rákkeltő az emberre, és ugyanabba a csoportba tartozik, mint a dohány és az alkohol. Ha valamit az 1. csoportba sorolnak be, az azt jelenti, hogy elegendő bizonyíték van rákkeltő hatásra az emberekben.

A rák kialakulásának a kockázata az elfogyasztott mennyiséggel egyenes arányban növekszik – minden nap 50 grammos feldolgozott hús fogyasztása 18 százalékkal növeli a vastag- és végbélrák kockázatát.

A szakértők már régóta figyelmeztetnek bizonyos, a húsok feldolgozása és tartósítása során használt vegyszerek (például nitritek, nitrátok) veszélyeire, amelyeket a szervezet rákot okozó vegyületekké alakít át. Az eddigi bizonyítékok arra utalnak, hogy valószínűleg a hús feldolgozása vagy a benne természetesen előforduló vegyszerek növelik a rák kockázatát.

A feldolgozott húsok ugyanabba a kategóriába tartoznak, mint a dohányzás a tüdőrák esetében. Más szóval, ez egy olyan termék, amely a jövőben valamikor rákot okoz, ha rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztjuk.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.