A bélrendszer mikrobiológiai sokfélesége fontos a vastagbél és az általános egészség megőrzéséhez. Ezen mikrokörnyezet egyensúlyhiánya akár rákhoz is vezethet.

A vastagbélrák kialakulására az abnormális, káros bélbaktériumok aktivitása és az az általuk okozott fertőzések fogékonyabbá tesznek. A bél mikrobiomjának összetettsége azonban nehézzé teszi annak azonosítását, hogy mely baktériumtípusok és milyen módon segítik elő a vastagbélrák kialakulását.

Egy új kutatás eredménye szerint a patogén baktériumok megtámadják a gazdaszervezet azáltal, hogy kölcsönhatásba lépnek a gazdasejtekkel és más, a bélben élő mikrobákkal, akár fizikailag, akár kémiailag (bakteriális fehérjék és metabolitok felszabadításával). Ezek a kölcsönhatások zavart immunválaszokhoz vezethetnek, melyek krónikus bélfertőzéseket, gyulladásokat, DNS károsodást és daganatot okozhatnak.

mikrobiom vastagbélrák fertőzés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Például a szalmonellafertőzéseknek sokféle hatása lehet, az enyhe gyomorhuruttól a krónikus irritábilis bélbetegségig (IBD), ami a vastagbélrák egyik ismert kockázati tényezője. Ez a valószínűség tovább növekszik azoknál a betegeknél, akiknél fennáll a genetikai érzékenység, sejtjelátviteli hibák vagy mutációk. A bakteriális fertőzések a gyulladás szabályozásával és a kulcsfontosságú jelátviteli útvonalak módosításával is ronthatják a gazdaszervezet immunválaszát. Hasonlóképpen, a Salmonella kölcsönhatásba lép a gazdaszervezet immunológiai sejtjeivel, hogy szabályozza a sejtjelátvitelt és módosítsa a kromoszómaanyagot, veszélyeztetve a gazdaszervezet immunválaszát, miközben elősegíti a vastagbélrák kialakulását. Ezen túlmenően ezek a bakteriális aktivitások jelentősen megváltoztatják a bél mikrokörnyezetét, elősegítve a daganatképződést.

Noha a laboratóriumi vizsgálatok elősegítették ezen mechanizmusok megértését, továbbra is szükség van adatokra a bakteriális fertőzések és a vastagbélrák kialakulása közötti pontos kapcsolat megerősítéséhez. A bélrendszeri mikrobiom és a kórokozók jobb megértése új megközelítésekhez vezethet a vastagbélrák megelőzésében és kezelésében a krónikus fertőzések és gyulladások gátlásával.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/review-explores-link-between-bacterial-infection-and-colorectal-cancer/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.