Ha folyamatosan fejfájástól szenvedsz, vagy hajlamos vagy a migrénre, néhány lehetséges kiváltó tényező a konyhádban lehet. Fejfájásra számíthatsz, miután egész nap a képernyőt bámultad, vagy ha az utóbbi időben nem aludtál eleget. Mégis, néhány olyan meglepőbb fejfájást kedvenc ételeid és italaid okozhatnak.

Érett banán és avokádó

Hallottátok, hogy táplálkozási szakértők dicsérik a banánt és az avokádót sok egészségügyi előnyük miatt, de az érett banánban és az avokádóban is magas a tiraminszint. "Bizonyos ételek, amelyekben magas a tiraminszint, migrént okozhatnak" - mondja egy klinikai szakértő. Még ha nem is vagy hajlamos a migrénre, a magas tiraminszint még mindig fejfájást okozhat. A tiramin egy aminosav, amelyet a legtöbb ember emésztés nélkül feldolgozhat. Ha azonban egy személynek monoamin-oxidáz enzimhiánya van, vagy ha az ember bizonyos antidepresszánsokat szed, akkor ez zavarhatja a lebontási folyamatot. "Az érett banán és az érett avokádó erős fejfájást válthat ki, mert nagy mennyiségű tiramint tartalmaz" – mondja az orvos.

Kenyér

Az olyan élelmiszerekben található glutén, mint a búza, a keksz, a tészta és az ételízesítő keverékek emésztési bántalmakat okozhatnak (és veszélyesek a lisztérzékenységben szenvedők számára), de egyesek számára a fejfájás a lisztérzékenység tünete is lehet. A glutén a búza, a búzacsíra, a rozs, a graham liszt, a keksz, a tészta és az ételízesítők keverékéből készült élelmiszertermékekben található, hogy csak néhányat említsünk. De Michael Gregor, a Nutritionfacts.org munkatársa szerint a lisztérzékenységet ki kell zárni, mielőtt gluténmentes étrendet folytatnál a fejfájás kezelése érdekében. A glutén várhatóan nem okoz fejfájást celiakia nélküli egészséges betegeknél.

Jégkrém

Az első néhány csokoládé turmix a mennyország lehet, de aztán hirtelen ízletes kalandod fájdalmas véget ér, amikor „fagylaltos fejfájással” találkozol. Szerencsére a kínzó fájdalom általában egy-két perccel később alábbhagy. A rejtély: Miért jön létre ez olyan könnyen és gyorsan, majd miért tűnik el? Nagyon hideg étel, például fagylalt vagy jeges ital torkán történő bevezetése a fej körüli erek reflex szűkületét okozhatja. Ha belegondolunk a legutóbbi „fagylaltos fejfájásba”, az hasonlít a fejen érezhető nyomáshoz.

Sajt

A sajt öregedési folyamata miatt jobb ízű, de minél tovább öregszik, annál több tiramint tartalmaz. A kéksajt, a brie, a cheddar, a feta, a mozzarella, a parmezán és a svájci sajt magas tiramin-tartalommal rendelkezik, ami migrénes fejfájást válthat ki.

Képek forrása: pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.