Magyarországon az idősödő férfiak közel ötven százalékát érinti a probléma. Túlnyomó részben a vizelési nehézséggel járó betegség elkerülhető és gyógyítható gyógyszeres kezelés nélkül, pusztán a természet adta gyógynövényekkel.

A prosztata vagy dülmirigy a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy. A húgyhólyag alatt helyezkedik el, az abból kiinduló húgycsövet körülvéve.

A húgycsőnek ez a szakasza különösen kritikus helyzetű, mivel áthalad a prosztatán, így a prosztataállomány jó- vagy rosszindulatú megnagyobbodása esetén is összenyomódik, ami vizelési nehézséget, vagy teljes vizelési képtelenséget idéz elő. A hólyagban pangó vizelet előbb-utóbb befertőződik, amit a vizelet leeresztésére szolgáló szúrcsapolások is elősegítenek. A hólyag fertőzöttsége idővel feljuthat a vesemedencékhez is, és ráterjedhet a veseállományra. A vesét egyébként is megterheli a vizeletpangás miatti nehézkes ürülés.

Prosztata megbetegedés ellen gyógynövénnyel

A prosztata megbetegedésére utaló első tünetek jelenezésekor az érintettnek érdemes felkeresni orvosát a későbbi komoly szövődmények kialakulásának elkerülése végett. Viszont, ha időben a kezdeti stádiumban válik felismertté a betegség, kezelése történhet akár gyógynövénnyel, gyógy főzettel, melyek hatása elismert, nagy előnyük pedig a mellékhatás menteség.

A prosztatát érintő megbetegedés ellen a következő gyógynövények lehetnek hatásosak:

Fűrészpálma. A népi nyelvben „növényi katéternek” nevezett dél-kaliforniai növény szó szerint kiöblíti a húgyhólyagot, természetesen enyhítve a vizeléssel járó kellemetlenséget. Ezenkívül gyulladás csökkentőként is szuperál. Gyógyszertárban, gyógynövény boltban kapható.

Csalán. Az univerzális gyógyhatással rendelkező növény a prosztata gondok doktora is, ugyanis a gyökeréből készített főzet megelőzi a prosztata gyulladását, és a könnyít a vizeletpangáson is.

Édeskömény. Baktériumölő és fertőtlenítő, ezért jó vese és húgyhólyaggyulladásnál.

Cickafark és a zsálya. E kettőből készült tea intenzív gyulladáscsökkentő tulajdonságú és a rosszindulatú prosztata megnagyobbodás folyamatát is gátolja.

Gránátalma. Kakukktojás, hiszen nem gyógynövény mégis javítja a prosztata (és a vastagbél és a bél) szöveteit ezért hatékonynak bizonyult a prosztatarák, a prosztatanagyobbodás betegségekkel szemben!

Tanács: Érdemes a gyógynövényeket teaként elkészíteni, és rendszeresen fogyasztani hatékonyáguk maximalizálása érdekében.

Képek forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.