A férfiak számára fontos elkerülni a prosztata-specifikus antigén (PSA) szintjét emelő ételeket, hiszen azok túlzott fogyasztása akár merevedési zavarokat is okozhat.
A PSA-szintet emelő élelmiszerek fogyasztása károsan hat a prosztatára, mert
- ha a prosztata nem működik megfelelően, akkor merevedési problémákat okozhat
- ha gyulladt és megnagyobbodott, nehezítetté válik a vizeletürítés
- a prosztataproblémák befolyásolhatják a termékenységet is.
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek segítenek fenntartani a prosztata egészségét?
Mielőtt ismertetésre kerülnénk a PSA-szintet emelő élelmiszerek, felmerülhet a kérdés, hogy vannak-e olyan élelmiszerek, amelyek hozzájárulnak a prosztata egészségének fenntartásához. És a válasz: igen. Az alábbi élelmiszerek rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a súlyosabb prosztata problémák kialakulását:
- Brokkoli - olyan fitokemikáliákat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a prosztata egészségére és csökkentik a prosztata megnagyobbodását.
- Halak - a magas zsírsavtartalmú halak (például lazac) fogyasztásával megelőzhető a prosztata gyulladása.
- Zöld tea - a zöld teában lévő katekinek segítenek megakadályozni az egészséges prosztata sejtek mutációját, vagyis a prosztatarák kialakulását.
- Paradicsom - likopint tartalmaz, amely nagyon erős antioxidáns, ezért fogyasztása (különösen főve, hogy a likopin felszívódása jobb legyen) javasolt a megnagyobbodott prosztata esetében.
Az élelmiszerek, amelyek fogyasztását kerülni kell az egészséges prosztata érdekében
Íme a 12 élelmiszer, amelyek növelik a PSA szintjét:
- Vörös hús - A vörös hús és az abból készült húskészítmények rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztása a prosztatarák egyik ismert kiváltó oka.
- Nem organikus fehér hús - A feldolgozott fehér hús a prosztata egészsége szempontjából az egyik legrosszabb élelmiszer a benne található hormonok miatt.
- Tej és kalcium - A hormonokkal kezelt állatok tejének fogyasztása rendkívül károsan hat a prosztata egészségére, emellett sok férfi esetében megfigyelték, hogy a magas kalciumszint prosztata problémákhoz vezet.
- Konzervételek - A konzervdobozok gyakran tartalmaznak biszfenolokat (BPA), amelyek az ösztrogén hormon szintetikus formái. Káros hatással vannak a hormonrendszerre és a prosztatára.
- Asztali só - A nátrium ezen változata nem előnyös a szervezet számára. Bár nem szabad teljesen elkerülni a sót, több természetes, jódtartalmú sót kell fogyasztani.
- Tenyésztett halak - Kerülni kell a halgazdaságból származó halakat, mert az egészségre ártalmas szennyeződéseket tartalmazhatnak.
- Étolaj - Az étolajok (például olíva) általában egészségesek, de ha felhevítik, sok tápanyagot veszítenek, ráadásul a prosztata számára az egyik legrosszabb táplálékká válnak, mert „rossz” koleszterinné alakulnak.
- Szója – A szója nagy része genetikailag módosított és ezen módosítások közül sok kapcsolódik a prosztatarák kiváltó okaihoz.
- Túlzottan fűszeres ételek - A fűszeres ételek irritálhatják a húgyutakat és gyulladást okozhatnak a prosztatában.
- Finomított cukor - Kerülni kell a finomított cukorral készült ételek fogyasztását, mert olyan emészthetetlen elemeket tartalmaznak, amelyek károsítják a vastagbelet és a prosztatát.
- Tojás - A sok tojást tartalmazó étrend összefüggésben van a jóindulatú prosztata megnagyobbodással.
- Alkohol – A rendszeres alkoholfogyasztás súlyosbíthatja a prosztata gyulladását.