Az akut gyulladást követően gyakran alakulhat ki krónikus, időről-időre visszatérő prosztatagyulladás, főleg, ha a betegséget nem kezelik vagy a páciens nem megfelelő gyógyszereket kapja. Ennek eredményeképpen több héten, hónapon keresztül is fennáll a gyulladás. A panaszok esetleg enyhülhetnek, de nem szűnnek meg.

A prosztatagyulladás kezelése a kiváltó októl függ. Az antibiotikumok szájon át történő szedése a leggyakrabban terápiás mód. Súlyos tünetek megjelenése esetén azonban szükség lehet az intravénásan adott antibiotikum-kúrára is. Az antibiotikum váltására vagy több hetes kezelésre lehet szükség krónikus vagy visszatérő prosztatagyulladás esetén. Az úgynevezett alfa-blokkoló gyógyszerek segítenek enyhíteni a zavaró tüneteket. Ellazítják a hólyag izomrostjait, így kevésbé fájdalmas a vizelés. A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek szintén enyhíthetik a kellemetlen tüneteket (például állandó vizelési inger, gyakori vizeletürítés, ejakuláció előtti és utáni fájdalom, merevedési zavar).

Néhány életmódbeli változtatással és otthoni gyógymódokkal is enyhíthetők a prosztatagyulladás egyes tünetei:

  • Meleg vizű kádfürdő vagy az ülőfürdő használata. A meleg segíti a véráramlást, ami csökkenti a gyulladás kiváltotta ágyéki fájdalmat.
  • Korlátozza vagy kerülje az alkoholt, a koffeint, valamint a fűszeres vagy savas ételeket, amelyek irritálhatják a hólyagját.
  • Kerülje a prosztatát irritáló tevékenységeket, például a hosszan tartó ülést vagy a kerékpározást.
  • Igyon sok koffeinmentes italt. Ez növeli a vizelet mennyiségét, elősegítve a baktériumok gyorsabb kiürítését a hólyagjából.
  • A rendszeres szex hatására szintén nem tudnak megtelepedni a prosztatában a baktériumok, így kisebb eséllyel alakul ki az akut vagy krónikus gyulladás.
prosztata_gyulladas
Forrás: pixabay.com
Forrás: https://www.mayoclinic.org/
Borítókép forrása: pixabay.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.