Szinte az összes férfi tapasztalta már a reggeli merevedést, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi áll ennek a hátterében.

Mi okozza a reggeli merevedést?

A szimpatikus idegrendszer készít fel a cselekvésre adott válaszra (harc vagy menekülés). A paraszimpatikus idegrendszer viszont aktív, amíg a test pihen és regenerálódik. Emellett felelős az emésztésért, a kiválasztásért és a szexuális izgalomért. Mivel a paraszimpatikus idegrendszer alvás közben aktív, ezért az alvás során néha előfordul a merevedés. A "reggeli merevedés" kifejezés valójában helytelen elnevezés, mivel egy éjszaka alatt többször is lehet erekció, csak inkább akkor veszi észre, amikor reggel felébred.

Hány éves korban normális a reggeli merevedés?

Bármely életkorban előfordulhat, még a hím magzatoknak is vannak méhen belüli merevedéseik. Vagyis ez minden életkorban teljesen normális.

reggeli merevedés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Jelezheti-e a reggeli erekció a merevedési problémákat?

Ismert, hogy az erekciós zavarok multifaktoriálisak, vagyis számtalan tényező lehet hatással a merevedésre. Az idegrendszeri és a keringési problémák, a szívbetegségek is okozhatnak merevedési zavarokat. Mindezen fizikai okok mellett néha pszichés okok vannak a hátterében. Néha nehéz meghatározni, mi okozza. A párkapcsolati problémák, a munkahelyi gondok vagy akár a szexuális trauma gátolhatja az erekciót. Ezekben az esetekben a stressz vagy konfliktus kiküszöbölése megoldhatja a problémát. A reggeli erekció hiánya a merevedési zavar fizikai kiváltó okára utal.

Kell-e aggódni a reggeli erekció miatt?

A priapizmus olyan állapot, amelynek során az erekció több mint négy órán át tart. Ez a pénisz tartós funkciózavarát eredményezheti, a reggeli merevedés azonban általában nem sokkal az ébredés után „elmúlik”. Ha mégis lényegesen hosszabb ideig tart, célszerű orvoshoz fordulnia.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.