Számos műtéti kezelési lehetőség létezik a jóindulatú prosztata megnagyobbodás kellemetlen vizelési tüneteinek megszüntetésére.

A prosztata eltávolító műtét, vagyis a prosztatektómia műtét

Napjainkban az urológus szakorvosok a legújabb technikákat alkalmazzák a prosztata eltávolítására. Kétféle megközelítést alkalmazhatnak a prosztatektómia végrehajtásakor, de mindkét műtéti módszer esetén a végcél ugyanaz, vagyis a daganat és a prosztata eltávolítása.

  • Nyílt műtét: ennek során a műtétet végző orvos kisebb bemetszéseket végez, ami lehetővé teszi a prosztata eltávolítását.
  • Robotsebészet: az apró bemetszés és robot-technika segítenek az orvosoknak a precíz, minimálisan invazív eljárás végrehajtásában, mellyel jelentősen lecsökkenthető a gyógyulási idő.

A prosztatektómia körülbelül két órát vesz igénybe. Az általános érzéstelenítés miatt a beteg a műtét során végig alszik. A műtéti folyamat lezárásaként a húgyhólyagba katétert vezetnek, melynek célja, hogy a gyógyulási szakaszban problémamentes legyen a vizeletürítés.

prosztataműtét
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Prosztatektómia után: mire lehet számítani

A kórházban: arra mindenképpen számítani kell, hogy egy éjszakát a kórházban kell töltenie a műtéten átesett betegnek. Az ellátásban részt vevő szakemberek segítenek a műtét után mozgásban, mellyel megakadályozható a vérrögök és más műtét utáni, úgynevezett posztoperatív kockázatok kialakulása.

Az első néhány nap otthon: előfordulhat, hogy a műtétet követő első napokban fájdalomcsillapításra lehet szükség, melyre általában a vény nélkül kapható gyógyszerek is elegendőek.

Egy héttel a műtét után: hét-tíz nappal a műtét után a bemetszés helyének gyógyulása után eltávolítják a katétert. Általában ekkora érkezik meg a szövettani vizsgálat eredménye is, bár a legtöbb férfinak nincs szüksége további kezelésre.

Egy hónappal a műtét után: javasolt, hogy a műtét után legalább egy hónapig ne végezzen megerőltető tevékenységet és ne emeljen nehezebb tárgyakat.

Néhány férfi mellékhatásokat (például szivárgó vizelet – vizeletinkontinencia, merevedési zavar) tapasztalhat, de ezek a kellemetlenségek gyakran átmeneti jellegűek.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.