A fülzsír felhalmozódása miatt eltömődött fül a legjobb esetben is bosszantó, legrosszabb esetben pedig a halláskárosodást okozhat.

De a fülzsír, más néven cerumen nemcsak normális, hanem szükséges is. Az emberek azt hiszik, hogy a fül a zsír miatt piszkos, és meg kell tisztítani, de a fülzsírnak gomba- és baktériumölő tulajdonságai is vannak. Megvédi a füleket az olyan dolgoktól is, amelyek megsérthetik a dobhártyát, mint például a por, a szőr vagy a kisebb méretű rovarok. A fülzsír mennyiségét befolyásoló tényezők közé tartozik a korábbi fülműtét vagy -sérülés, a visszatérő fülgyulladás, a hallókészülék vagy a mély füldugó viselése.

Hogyan távolítható el biztonságosan a fülzsír?

Néha a megtisztításuk több problémát okoz, mint amennyit ér. A fülek olyanok, mint az öntisztító sütők. Amikor a hallójáratban a bőr külső rétege leválik, a viasz vele együtt kihullik. Amennyiben a fülzsír kellemetlenséget okoz, a szakértők a vény nélkül kapható fültisztító cseppeket javasolják.

fülzsír eltávolítása
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Keressen olyan cseppeket, amelyek hidrogén-peroxidot vagy más típusú peroxidot tartalmaznak. Előfordulhat, hogy a fültisztító cseppek nem működnek, ha túl sok fülzsírja van vagy egy szilárd viaszdugó elzárja a hallójáratát. Utóbbi esetében a peroxid fülbe juttatása ronthatja a helyzetet, mert meglágyítja a dugót, de nem oldja fel vagy távolítja el.

Elkerülendő fülzsír eltávolítási módszerek

Nem minden fülzsír eltávolítási módszer egyenlő, így javasolt, hogy kerülje el a pamut törlőkendők (mélyebbre „nyomják” a fülzsírt) és a fülviaszt eltávolító gyertyák (égési sérüléseket okozhatnak) használatát.

Miért és mikor kell eltávolítani a fülzsírt?

Míg a fülzsír általában inkább bosszantó, mint veszélyes, néha szakorvosra van szükség annak eltávolításához, főleg fülfájdalom és hallászavar esetén. Az eltömődött fülnek pedig más okai is lehetnek, beleértve a középfülgyulladást vagy a belső fület érintő vírusos fertőzést. Ilyen esetekben az orvos diagnosztizálhatja és kezelheti Önt a maradandó halláskárosodás megelőzése érdekében.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.