Az allergia és a krónikus orr- és orrmelléküreg-problémák nem teszik hangulatossá az intim együttléteket, de létezik hatékony megoldás.

A fül orr gégész specialisták által végzett vizsgálatok eredményei szerint az allergiás rhinitis (szénanátha) és a krónikus orrmelléküreg-gyulladás jelentősen befolyásolja a szexuális vágyat. Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy az emberek körülbelül 40 százaléka allergiás náthában és 30-40 millió ember orrmelléküreg-gyulladásban szenved, ez jelentős párkapcsolati problémákat okozhat, különösen az allergiás időszakokban.

Az általában por vagy pollen okozta allergiás nátha miatt krónikus gyulladás alakul ki, ami az orrjáratok duzzanatával, viszketésével és orrfolyás jár. Krónikus orrmelléküreg-gyulladás esetén a gyulladás a nyálkahártyák duzzanatát és nyomásérzést okoz. Ennek számos oka lehet, beleértve a fertőzést, az allergiát és más környezeti irritáló tényezőket.

A fül orr gégész szakorvosok szerint sok oka van annak, hogy ezek a feltételek befolyásolják a szexuális vágyat. Az ilyen tünetekkel rendelkező emberek nem érzik jól magukat, nem alszanak túl jól a tüneteik miatt, így gyakran krónikusan fáradtsággal küzdenek. Ennek eredményeként nem érzik magukat vonzónak, ami szintén csökkentheti a szexuális tevékenység iránti vágyukat. Még a csókot sem tekintik kellemesnek a nyálkahártyák duzzanata miatt.

orrmelléküreg gyulladás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A szag érzéki oldala

Az is igaz, hogy ha nem érzi a párja szagát, akkor nagyobb gondot okozhat az izgalom. A szaglásnak tudatos és öntudatlan szerepe van a szexben. A feromonok is szerepet játszanak. Más illatok (például verejték) szintén vágyat válthatnak ki. De ha nem tud normálisan lélegezni, akkor nem tud szagolni sem - az ismerős vagy izgató szagokat tartalmazó levegő nem juthat az orrába.

Mi lehet a megoldás?

A jó hír az, hogy az allergiás nátha és a krónikus orrmelléküreg-gyulladás tüneteinek kezelése javítja a szexuális aktivitást. Mindkét állapot különböző gyógyszerekkel kezelhető, beleértve az alábbiakat:

  • szteroidot tartalmazó orrspray
  • leukotrién módosító szerek (allergiás és asztmás gyógyszerek)
  • antibiotikumok
  • szisztémás szteroidok
  • allergia terápia (allergiás betegeknél).
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.