A túlsúly a kóros vagy túlzott zsírfelhalmozódás a szervezetben, amely hatással lehet az egészségre, a gyermekek esetében pedig komoly aggodalmat okoz.

Világszerte több mint 340 millió 5 és 19 év közötti gyermek és serdülő volt túlsúlyos vagy elhízott 2016-ban. A kutatások kimutatták, hogy az elhízás valószínűleg a serdülőkortól a felnőttkorig terjed. Ez meglehetősen aggasztó jelenség, mivel potenciálisan károsítja az általános és a szájüreg egészségét serdülőkorban és felnőttkorban egyaránt. Az eddig a szájhigiénével kapcsolatos kutatásokat elsősorban felnőtteken végezték, kevesebb figyelmet fordítva a serdülőkre. A serdülőkorban azonban különböző vizsgálatokra van szükség, mivel ezek összehasonlíthatatlanok a felnőtteken végzett, meglévő vizsgálatokkal. A felnőttekkel ellentétben a pubertás hormonális kölcsönhatás megváltoztatja a serdülők testösszetételét és a testzsír regionális eloszlását.

gyermekkori fogszuvasodás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A leggyakoribb szájhigiénés probléma a fogszuvasodás, míg a fogágybetegség a tizenegyedik legelterjedtebb betegségként ismert világszerte. Általánosságban elmondható, hogy az elhízás, a fogszuvasodás és a fogágybetegségek közös kockázati tényezőkkel rendelkeznek, beleértve a cukros étrendet, a ​​lepedékes fogakat, a társadalmi-gazdasági helyzetet, valamint a viselkedési és a genetikai problémákat. Bár kevés bizonyíték áll rendelkezésre a hosszú távú kapcsolatra az elhízás és a rossz szájhigiénés állapot között, egyes tanulmányok pozitív összefüggésekre utalnak. Az elhízott serdülőknél az egészséggel összefüggő életminőség romlásáról is beszámoltak, ami a megnövekedett életkorhoz és nemhez kapcsolódik.

Alapvető fontosságú, hogy további, több éves követéses vizsgálatok révén tovább vizsgálják az elhízott serdülőkor és a szájhigiénés állapot változásai közötti kapcsolatot, mivel ennek megállapítása hatalmas globális gazdasági hatást fog eredményezni az elhízásnak és a szájbetegségeknek tulajdonítható növekvő költségek miatt. Ez bizonyos értelemben arra készteti az egészségügyi politikai döntéshozókat, hogy prioritást állítsanak fel az elhízott serdülőkori szájhigiénére vonatkozó intézkedések és a megelőző intézkedések értékelésében.

Forrás: https://www.mdpi.com/2227-9067/8/6/435/htm
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.