A súlygyarapodás és a fogyás gyakran az első helyen áll azon kérdések listáján, amelyek a tinédzsereket foglalkoztatják.

Sajnos azonban gyakran össze vannak zavarodva a fogyás vagy a súlygyarapodás egészséges módjaival kapcsolatban. Íme, néhány tanács a számukra:

Fogyás: A fogyókúra veszélyei

Azok a fiatalok, akik „diétáznak” vagy hosszan tartóan korlátozzák a táplálékfelvételüket testük szükségleteihez képest, idővel több súlyt híznak vissza, hogy szervezetük túlélje a következő „éhínséget”, mert ez arra késztetheti a szervezetet, hogy megpróbálja „elraktározni” a tápanyagokat.

Az egészséges táplálkozás, az úgynevezett ortorexia új, potenciálisan veszélyes jelentést kap, amikor megfosztja a fiatal szervezetet a szükséges üzemanyagtól vagy energiától. A diéta-hóbortok (például a zsírkerülő, a fehérje-, de nem szénhidrát- és egyéb trendek) valójában egészségtelenek lehetnek a fejlődő agy számára.

A gyermekek gyakran nem veszik észre, hogy a zsír többé nem ellenség. Az optimális agyfejlődéshez születésüktől 26 éves korukig napi 50-90 gramm zsírra van szükségük.

tinédzser diéta
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A szervezet a szénhidrátokat is fontos módon hasznosítja. A szénhidrát kerülése életmentő lehet a cukorbetegek számára, akik nem tudják fenntartani a normális glükózszintet a szénhidrátbevitel közben, de ez nem hasznos étkezési terv egy fejlődő tinédzser számára. A glikogén felépítése érdekében, amely az állóképességhez szükséges energia, a tinédzsereknek szénhidrátokat kell fogyasztaniuk a 90 perces vagy hosszabb edzés befejezését követő első 20 percben. E szénhidrátok nélkül nem tudnak glikogént építeni.

Súlygyarapodás: Kockázatos gyakorlatok

Az alultáplált gyermekek azzal küzdenek, hogy milyen módon gyarapodjon a súlyuk. Néhányan fehérjeport használnak, de ezek nem jó választás a kiszáradás ellen. A fehérjeporok eltérő „sebességgel” képesek átjutni a vér-agy gáton, mint a szabad víz.

A kreatin néhány tinédzser számára vonzó, de kiszívja a vizet az izmokból, hogy a testépítők nagynak és erősnek tűnjenek. A kreatin azonban ártalmas lehet a vesék számára.

Az egyszerű összetevőket tartalmazó házi turmixok – például mogyoróvaj, joghurt vagy fagylalt, banán, bogyós gyümölcsök vagy más megfelelő ételek – olcsóbbak lehetnek, miközben még mindig nagyszerű energiát adnak.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.