A 12 és 18 év közötti szervátültetésen átesett gyermekek erősebb immunválaszt mutatnak a kétadagos COVID-19 oltás után, mint a felnőttek.

A kutatók azt találták, hogy az általuk vizsgált, szerátültetésen átesett gyermekek körülbelül háromnegyede pozitív és védő antitestválaszt kapott két adag mRNS vakcina beadása után, ellentétben a felnőtt transzplantáltakkal, akiknek egy harmadik oltásadagra van szükségük a védettség eléréséhez.

Azok az emberek, akik szilárd szervátültetésben (például szívet, tüdőt és vesét kapnak) részesülnek, gyakran gyógyszereket kell szedniük immunrendszerük elnyomására és az új szerv kilökődésének megelőzésére. Az ilyen kezelési módok megzavarhatják a transzplantált recipiens azon képességét, hogy idegen anyagokkal szemben antitesteket állítson elő, beleértve a védőoltásokat is, amelyek a vakcinák hatására keletkeznek.

COVID-19 vakcina transzplantáció
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Amikor a kutatók korábban megvizsgálták a felnőtt transzplantált betegek COVID-19 vakcinára adott immunválaszát, kiderült, hogy a betegek mindössze 17 és 54 százaléka termelt elegendő antitestet az mRNS vakcina első és második adagja után. Még azoknak a transzplantált recipienseknek is, akik antitesteket termeltek, a szintjük (antitest-titer) jóval alacsonyabb volt, mint amit általában az egészséges immunrendszerű embereknél tapasztaltak.

Az 57 gyermekkori szilárd szervátültetésben részesülő beteget vizsgálva a kutatók pozitív SARS-CoV-2 elleni antitestszintet észleltek a két oltást kapott gyermekek 73 százalékánál. Negatív antitestszintet két oltás után leggyakrabban azoknál a betegeknél észleltek, akiknél az oltást megelőző három éven belül végeztek szervátültetést, több immunszuppresszív gyógyszert szedtek, vagy antimetabolit immunszuppresszánst (olyan gyógyszert, amely elpusztítja az immunsejteket a szükséges metabolitok utánzásával) kaptak. A kutatók arról számoltak be, hogy a vizsgálat résztvevői között nem észleltek szervkilökődést vagy egyéb nem várt mellékhatásokat.

Az előzetes megállapítások azt sugallják, hogy az mRNS-vakcinák standard kétadagos kezelési rendje biztonságos a szervátültetett gyermekek esetében.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/young-transplant-recipients-have-better-covid-19-vaccine-response-than-adult-counterparts/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.