A gyermekek nyáron sok időt töltenek kint a szabadban. Valószínűleg fényvédővel be vannak kenve, a szemvédelemre azonban kevésbé fókuszálnak a szülők.

A szakorvosok szerint a gyermekeket több napsütés éri, mint a felnőttek. Ez a nagyobb „mennyiségű” napsugárzás fokozza az ultraibolya (UV) fény - a nap által kibocsátott láthatatlan elektromágneses sugárzás – okozta károsodások kockázatát. A felnőtt szemektől eltérően a gyermekek szeme még fejlődésben van, emiatt nem képes olyan hatékonyan kiszűrni a káros UV-sugarakat. Emellett a szemhéjük és a szem körüli vékony bőrük is „sebezhetőbb”, mint a felnőtteké.

Megfelelő fényvédelem hiányában az UV-sugarak károsodása idővel felgyülemlik. A gyermekekre nem jellemző hosszú távú szemproblémák közé tartozhat a szürkehályog és az életkorral összefüggő makula degeneráció, amelyek elhomályosíthatják a látást és a színeket, valamint kúszóhártya (pterygium) kialakulásához vezethetnek. Utóbbi a szaruhártyára ráhúzódó „kötőhártyakettőzet”, mely méreténél fogva zavarhatja a látást.

A túl sok UV-sugárzásnak vannak rövid távú mellékhatásai is, köztük a fotokeratitis, más néven a "hóvakság". Ez akkor fordul elő, amikor az UV-sugarak visszatükröződnek a homokról, a vízről, a jégről és a hóról, vagy ha a napot bámulják. A fotokeratitis gyakorlatilag olyan, mintha megégne a szem, fájdalmat, erős könnyezést és a világosság okozta kellemetlen érzést okozva. A tünetek általában a sugárzás után néhány órával jelennek meg, majd a legtöbb esetben 1-2 napon belül maguktól elmúlnak.

gyermek napszemüveg fényvédelem
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Szerencsére a napszemüveg megvédi a szem körüli bőrt és a szemet, ezért érdemes a gyermekeknek is napszemüveget viselniük a szabadban, még a felhősebb napokon is, mert az UV sugarak akkor is károsíthatják a szemeiket.

Az alábbi szempontokat érdemes szem előtt tartani, amikor kiválasztja gyermekeinek a napszemüveget:

1. UV-védelmet nyújtó napszemüvegek

Válasszon olyan napszemüveget, amely elzárja az UVA és az UVB sugarak 100 százalékát. Keressen nagy, körbefutó stílusú, nagyobb bőrfelületet lefedő napszemüveget. Ha gyermekének korrekciós lencsét kell viselnie, érdemes megfontolnia a fotokróm lencséket, más néven átmeneti lencséket. A fotokróm lencsék átlátszók, de napfény hatására „besötétednek”, elzárva az UV-sugarakat.

2. Győződjön meg arról, hogy tartós-e a napszemüveg

A gyermekeknek ütésálló polikarbonátból készült, karcálló lencsékkel ellátott napszemüvegre van szükségük. A kereteknek hajlíthatóknak, de törhetetleneknek kell lenniük, ezért ügyeljen arra, hogy az illesztés szorosan illeszkedjen.

3. Vegye figyelembe a gyermek tevékenységeit

Néhány napszemüveg borostyán vagy zöld lencsével rendelkezik, így növelheti a kontrasztot, ami hasznos lehet a sportolás során.

4. Hagyja, hogy a gyermek válasszon

A gyerekek nagyobb valószínűséggel viselik napszemüveget, ha megengedték nekik, hogy ők válasszanak.

5. Hallgassa meg gyermeke panaszát

Ha gyermekei ellenállnak a napszemüveg viselésének, a viselkedésük megfigyelésével vagy egy célzott beszélgetés során választ kaphat az „akadályozó” tényezőkről (például rossz illeszkedés miatti kényelmetlen viselet).

6. Mutasson jó példát

Mutasson jó példát gyermekei számára azzal, hogy következetesen viseli a napszemüvegét.

További védelemként javasolt, hogy a gyermekek viseljenek széles karimájú kalapot, hogy tovább csökkentsék UV-sugárzást, ezáltal védve a szem, a fül, a homlok és az arc körüli bőrt.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.