A főleg időseket érintő, látásromlást okozó szürkehályog kezelésében fontos a tünetek időben való felismerése.

A szürkehályog görög nyelven cataracta, ami vízesést jelent. Ez a szó tökéletesen leírja azt az állapotot, amit a betegség okoz: olyan látáscsökkenés, mely során mintha egy vízfüggöny ereszkedne a szemre.

A szürkehályog során a szemlencse állománya fokozatosan, láthatóan elszürkül (innen a magyar elnevezés). Ennek elsődleges oka, hogy a szem (és ekkor általában az egész szervezet) vízháztartása felborul a kor előrehaladtával, így a lencse veszít rugalmasságából és átlátszóságából.

Ennek következtében a lencsekéreg szélén, majd a közepe felé haladva homályos foltok keletkeznek, meggátolva ezzel a beteget abban, hogy élesen lásson. Fényérzékenység, a térlátás romlása és kettőslátás léphet fel. A hónapok vagy évek során kialakuló szürkehályog tünete lehet még a lámpák vagy izzók körüli karikák észlelése, a kontrasztok elvesztése és a színérzékelésbeli zavarok. A betegség fájdalommal nem jár, de a látásvesztés kockázata jelentős.

Másodlagos szürkehályogról akkor beszélhetünk, ha az nem az idősödés következtében lép fel, hanem valamilyen betegség (például cukorbetegség) miatt, esetleg a szemet ért trauma következtében. Ezenkívül pedig genetikai okokból is kialakulhat ez a kórkép.

A szürkehályog kialakulásának esélyét növelheti például

  • az UV-sugárzás, ezért is fontos megfelelő fényvédelemmel ellátni a szemünket
  • a dohányzás
  • bizonyos gyógyszerek
  • vitiligo
  • áramütés
szemüvegek
Forrás: unsplash.com

Kezelése

Kizárólag műtéttel szüntethető meg. A rövid ideig tartó műtét során a lencsét érzéstelenítés után egy műlencsére cserélik.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.