A mandulák a torok hátsó részében, közvetlenül az orr mögött találhatók. Segítenek kiszűrni a belélegzett baktériumokat és vírusokat, megvédve a szervezetet a fertőzésektől.

Egyes gyerekeknek azonban nagyobb gondot okoznak, mint amennyit „érnek”, így szükség lehet az eltávolításukra. A fül-orr-gégészek szerint az eltávolítás leggyakoribb okai a visszatérő torokfertőzés és a légúti elzáródás. Gyakran ez történik:

Befolyásolja a gyermek alvását – Néhány gyereknek nagyobb a mandulája, mint másoknak, és néha zavarják a légzést. Ez különösen éjszaka jelent problémát, mivel a test dőlt helyzetben van. Súlyos egészségi állapotot, alvási apnoét is okozhat, melynek során alvás közben rövid ideig leáll a légzés. Gyermekeknél az alvási apnoe tünetei között szerepelhet a horkolás és a légzési szünetek, amelyek következménye a nyugtalan alvás, az izzadás, a fáradtság és még az ágybavizelés is. A rossz alvás hatásai az ébrenléti órákra is átragadnak. A gyermekek nyugtalan vagy ingadozó viselkedést, ingerlékenységet és gyenge megküzdési készségeket mutathatnak.

mandulák eltávolítása gyermekkor
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ismétlődő torokfertőzések - Az ismétlődő (évente 6-7 alkalommal) torokfertőzések azt jelentik, hogy az immunvédekezés nem tud megfelelően működni. A mandulák segítenek távol tartani a baktériumokat és a vírusokat, de mivel a szervezet egyik első védelmi vonalát jelentik, néha túlterheltek és maguk is megfertőződnek. Ha gyermekének gyakori torokfertőzései vannak (például torokgyulladás), amelyek lázzal és három-négy napig tartó nyirokcsomó-duzzadással járnak, beszélje meg kezelőorvosával, hogy segíthet-e a mandulák eltávolítása.

Hogyan segít a műtét?

A mandulák eltávolítására irányuló műtétek általában jól tolerálhatók, a legtöbb gyermek néhány órával később hazamehet. A vény nélkül kapható gyógyszerek segítenek a fájdalom kezelésében, és a betegek általában hét-tíz napon belül felépülnek.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.