A fiúknál gyakoribb a tikkelés, ezért a szakemberek megdöbbentek, amikor a tinédzser lányok kezdtek el beszámolni a hirtelen fellépő izomrángásról.

A COVID-19 járvány során az orvosok világszerte egyre több tinédzser lányt láttak el, akiknél hirtelen verbális és motoros tikkelés jelentkezett. Emellett mindig ugyanazokat a kifejezéseket kiabálták, látszólag véletlenszerűen, és rángatózó vagy csapkodó mozdulatokat végeztek.

TikTok tikkelés, avagy mit csinálnak a tizenévesek?

A tikkelés hasonlóságai – a betegek földrajzi távolsága ellenére – miatt kiderült, hogy a közösségi média a jelenség gyökere. Ennek az az oka, hogy az igazi Tourette-szindrómás tikkelés minden embernél egyedi. A hasonló kifejezések (szitokszavak, egyéb obszcén kifejezések, véletlenszerűnek tűnő szavak vagy kifejezések ismétlése) és jelek (tapsolás, mutogatás, testrészek, más emberek vagy tárgyak ütögetése) a TikTokon néhány tartalomkészítőre jellemzőek – Tourette-szindrómás egyénekre, akiknek videóit több milliószor nézték meg.

tiktok tikkelés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Miért alakult ki tikkelés a tinédzsereknél a világjárvány idején?

A tanulmányok azt mutatják, hogy a stressz és a szorongás okozta mozgászavarban szenvednek – amit feltehetően tovább ront a világjárvány és a tizenévesek megnövekedett közösségi médiafogyasztása. A tikkelés egy összetett módja annak, hogy az agy felszabadítsa a nyomasztó stresszt - lényegében az agyuk egy érzelmi stresszort fejez ki fizikai rendellenességként.

A depresszióra és szorongásra hajlamos tinédzsereknél a legnagyobb valószínűséggel alakul ki ez az állapot. A tinédzser lányok nagyobb valószínűséggel szenvednek depressziótól és szorongástól, mint a tinédzser fiúk, ami megmagyarázhatja a tinédzser lányok tikkelési gyakoriságának növekedését.

Megelőzhető-e a TikTok által kiváltott tikkelés?

A felelős közösségi médiafogyasztás kulcsfontosságú. Függetlenül attól, hogy gyermeke még nem kezdte el használni a közösségi médiát, vagy már sok időt tölt azzal, beszéljen most a túl sok online lét kockázatairól – nem csak az önértékelési problémákról, hanem mindenről, a végzetes görgetésen át az alvásproblémákig. A szorongó vagy mások által erősen befolyásolt gyerekeknek több tanácsra és mértékletességre van szükségük idő előtt – mielőtt eljutnának idáig.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.