A kisgyermekkortól kezdődő egészségnevelés szerves része a megfelelő kézhigiénés gyakorlatra nevelés.

Az e-Bug egy mindenki számára ingyenesen elérhető oktatási segédanyag, melynek segítségével a 6-15 éves gyermekek játékos módon, kísérletek és tesztfeladatok által ismerhetik meg a mikroorganizmusokat, a fertőző betegségeket (például influenza, szexuális úton terjedő betegségek), valamint azok megelőzésének lehetőségeit (például kézmosás, légúti higiéné, védőoltások) és a felelősségteljes antibiotikum használatot. Közvetve pedig szemléletformáló hatású (a gyermekeket, a családtagokat és a pedagógusokat egyaránt érintve), felkelti a figyelmet az egészségtudatos magatartás iránt.  

Az iskolai tanítás során és az otthon is használható oktatási anyagok és feladatok igazodnak a célcsoportok (6-10 és 11-15 éves gyermekek) tudásszintjéhez és életkori sajátosságaihoz. A tanórák (például környezetismeret, természetismeret, biológia, egészségtan, osztályfőnöki óra, délutáni foglalkozás) keretében a pedagógusok felhasználhatják az e-Bug kapcsolódó tananyagait. A dinamikusan bővülő honlap két letölthető tartalmú részből áll: az egyik a gyermekeknek, a másik a tanároknak szól. A tanári segédanyagok az ismeretek átadását megkönnyítő háttér-információkat, részletes óravázlatokat, PowerPoint prezentációkat, animációkat, kísérletleírásokat, bemutató-filmeket, plakátokat és tanulói feladatlapokat tartalmaznak, a gyermekeknek szóló részben pedig szórakoztató módon megírt tudnivalók, játékok és ellenőrző kérdések vannak.

kezmosas_prevencio_megelozes_egeszseg
Forrás: pixabay.com

Hazánkban 2014 februárjában indult el az e-Bug program az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (jelenlegi neve: Nemzeti Népegészségügyi Központ) koordinálásával. Az iskolák számára történő bemutatása és használatának bevezetése a kormányhivatalok népegészségügyi szakemberei segítségével valósul meg.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.