A pandémia miatti otthoni tanulás és a testnevelésórák hiánya is jelentősen kedvez a túlsúly megjelenésének. Sok gyermek akár 10 kilogrammot is hízott az elmúlt hónapokban.

Hazánkban a felnőtt lakosság egyharmada túlsúlyos, ami világviszonylatban is nagyon magasnak számít. Ismert tény, hogy az elhízottak súlygyarapodása legtöbbször már a gyermekkorban elkezdődik, a súlyos szövődmények azonban csak a későbbi életkorokban alakulnak ki. A szakemberek szerint a felnőttkori elhízás megelőzését már a gyermekkorban kell elkezdeni.

A jelenlegi, hónapok óta tartó COVID-19 járvány időszakában - a hagyományos tantermi testnevelés órák hiányában – általában különösen nehéz bármilyen fizikai aktivitásra, mozgásra bírni egy gyermeket. Ezt a helyzetet tovább nehezíti, hogy a gyermekek nagyon sok időt töltenek a monitorok és a televízió képernyője előtt, valamint sokan szinte mértéktelenül fogyasztanak cukrozott üdítőitalokat és egészségtelen nassolnivalókat, így akár a 10 kilogrammos testsúlygyarapodás sem egyedi eset mindössze néhány hónap leforgása alatt.

gyermekkori elhízás
Forrás: pixabay.com

A gyermekkori elhízás esetében a növekedésben lévő, fejlődő szervezet esetében nem javasolt a klasszikus fogyókúra. A szülőnek arra kell odafigyelnie, hogy a további testsúlygyarapodást megakadályozza, hiszen a gyermek növekedése során várhatóan a normális testarány magától is helyreáll. Emellett - családi szinten - arra kell törekedni, hogy az eddigi egészségtelenebb étkezési szokásokat, a feleslegesen elfogyasztott kalóriákat csökkenteni tudják, kiegészítve a rendszeres testmozgással.

Forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok/2021/03/23/113910/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.