Cukrosak, édesek és olyan ízűek, mint egy finom édesség – de vajon a gumivitaminok valóban ugyanolyan egészségesek, mint a hagyományos vitaminok?

A gumivitaminokat úgy tervezték, hogy ízletesebb (édesebb) alternatívái legyenek a szokásos vitaminoknak, abban a reményben, hogy a gyermekek is szedhessék azokat. A gumivitaminok azonban kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a hagyományos vitaminok.

Valójában nehéz meghatározni, hogy pontosan mennyi tápérték van egy gumivitaminban. Ez részben annak a ténynek köszönhető, hogy korlátozott tárolási stabilitásúak, és idővel kevésbé hatékonyak. Annak biztosítása érdekében, hogy legalább annyi tápanyag legyen bennük, mint amennyit a címkén feltüntetnek, a gyártók több vitamint adnak hozzájuk, mint amennyit a címkén feltüntetnek.

gumivitaminok
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mitől édes ízűek?

Magas cukortartalmuk miatt édesek. A szakorvosok naponta legfeljebb 25 gramm cukrot ajánlanak a nőknek, és legfeljebb 36 gramm cukrot a férfiaknak, még kevesebbet a gyermekeknek, de a gumivitaminok általában 2-8 gramm cukrot tartalmaznak adagonként. A fogak egészségét is ronthatják: a többi édességhez hasonlóan a gumivitaminokban lévő cukor és citromsav hozzátapad a fogakhoz, és gyorsan fogszuvasodáshoz vezethet.

Bár egyes gumivitaminokat cukorhelyettesítőkkel állítanak elő, ezek az összetevők önmagukban is problémákat okozhatnak. A cukoralkoholok gyomor-bélrendszeri problémákat okozhatnak, és hashajtó hatásúak is lehetnek. Azoknak, akik nem fogyaszthatnak szorbitot és hasonló cukorhelyettesítőket, teljesen kerülniük kell a gumivitaminok szedését.

A gyermekeket valószínűleg vonzza a gumivitaminok édes íze és cukorkaszerű állaga, de a felnőttekhez hasonlóan jobb, ha nem fogyasztják. Ha a gyermeke nem tud hagyományos tablettákat szedni, érdemes kipróbálni a rágható vitaminokat, mielőtt gumivitaminokkal kezdene.

A legtöbb felnőtt és gyermek számára nem jelentenek nagyszerű alternatívát a szokásos vitaminokhoz képest, de azoknak, akiknek szükségük van rájuk, jobbak, mintha egyáltalán nem szednének vitaminokat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.