A gyermekgyógyászok tapasztalata szerint a székrekedés gyakori probléma a csecsemőknél és a kisgyermekeknél, de nehéz észrevenni.

Gyakran akkor kezdődik, amikor a kisgyermekek távol vannak otthonról, és máshol félnek használni a fürdőszobát. Íme, mire kell figyelni:

  • a csecsemők és a kisgyermekek arca kivörösödhet székletürítés közben az erőlködéstől
  • vékony székletcsíkok a pelenkán vagy a fehérneműn
  • étvágytalanság
  • gyomorfájás
  • ágybavizelés
  • húgyúti fertőzések
  • túl sok időt tölt a bilin/WC-n.

Hogyan lehet megelőzni a székrekedést?

A gyermekgyógyászok tippjeinek segítségével a szülők megelőzhetik a kisgyermekeiknél a székrekedést. Néhány módszer:

gyermekkori székrekedés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Székletürítési rutin kialakítása - ha olyan rutint alakít ki, amely ideális esetben a rendszeres étkezési ütemtervhez kapcsolódik, akkor ez jelzi a testüknek, hogy menjenek a mosdóba. Próbálja meg minden nap ugyanabban az időben étkeztetni, hogy testük megkapja ezt a belső késztetést.

Rendszeres vízfogyasztás – a víz létfontosságú a testünk megfelelő működéséhez és a belek működéséhez. A kiegyensúlyozott étrend mellett gondoskodjon arról, hogy gyermeke sok vizet is igyon. Tegye vidámmá egy színes pohárral vagy ízesítse a vizet gyümölcsökkel.

Ne hagyja ki teljesen a tejet sem - problémát jelenthet a túlzott tejfogyasztás, de a teljes elhagyása a gyermek étrendjéből nem szünteti meg a székrekedést, hanem megfosztja gyermekét a nagyon szükséges kalciumtól.

Rostdús étrend - a rostfogyasztás egészséges, de mennyi rost elég jó? Ha meg szeretné tudni, hány gramm rostot kell fogyasztania a gyermekének naponta, adjon hozzá ötöt az életkorához (például a 2 éves gyermeknek 7 gramm rostra van szüksége). Kínáljon gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát, például aszalt szilvát, sárgabarackot, szilvát, mazsolát, borsót, babot és brokkolit.

Korlátozza a székrekedést okozó ételeket – a banán, a rizs és a sajt nagy mennyiségben hozzájárulhatnak a székrekedés kialakulásához.

Ösztönözze a testmozgást – a rendszeres mozgás jót tesz a gyermekeknek, mert nem csak jó szokásokat alakít ki, felszabadítja a felgyülemlett energiát és megelőzi az elhízást, hanem a belek működését is segíti.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.