Az észlelt látási problémák hatással lehetnek gyermeke teljesítményére, ezért fontos felismerni azokat a jeleket, amelyek a látásproblémákra utalnak.

A gyermekeknek gyakran több okból lehet szükségük szemüvegre, beleértve az alábbiakat:

  • a látás javítása
  • a látás erősítése gyenge vagy ambliopiás (lusta) szemben
  • a szemük helyzetének javítása (keresztezett szemek vagy rosszul igazodó szemek)
  • védelmet nyújt, ha az egyik szemükkel rosszul látnak.
gyermekkori látásproblémák szemüveg
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Íme, néhány jel, amelyek arra utalnak, hogy gyermeke látásproblémákkal küzd, és szemüvegre van szüksége:

  • Kancsalság. A hunyorogás annak a jele lehet, hogy gyermekének fénytörési hibája van, ami befolyásolja a szeme képre való fókuszálásának a mértékét. A hunyorogással gyermeke átmenetileg javíthatja a tárgy fókuszát és tisztaságát.
  • Döntött fej vagy eltakarja az egyik szemét. Gyermeke letakarhatja az egyik szemét, vagy megdöntheti a fejét, hogy beállítsa a látószöget a tisztaság növelésére. Ez arra utalhat, hogy a szemek helyzete rossz, vagy a gyermekének ambliópiája (más néven lusta szem) van, amely az egyik leggyakoribb gyermekkori szembetegség.
  • Túl közel ül a televízióhoz, vagy túl közel tartja a mobiltelefont, könyveket a szeméhez. Ez mind a rossz látás lehetséges jele. A rövidlátásban szenvedő emberek közelről tisztán látnak, távolról pedig gyengébben. Ha közelebb visz egy tárgyat a szeméhez, a kép nagyobb és tisztább lesz.
  • A szem túlzott dörzsölése. Azt jelezheti, hogy gyermeke szemfáradtságot vagy megerőltetést tapasztal. Ez sokféle látási probléma és állapot jele lehet, beleértve az allergiás kötőhártya-gyulladást is.
  • Fej- vagy szemfájdalomra panaszkodik. Ha gyermeke szem- vagy fejfájásra panaszkodik a nap végén, akkor lehet, hogy túlterheli a szemét, hogy növelje a homályos látás fókuszát.
  • Nehéz az iskolai feladatokra koncentrálni. Mivel a gyerekeknek gyorsan és pontosan hozzá kell igazítaniuk vizuális fókuszukat a távoli helyektől a közeli és számos különböző tárgyig, a tábláktól és a számítógépektől a tankönyvekig és táblagépekig, a látási problémák az iskolai munkára való összpontosítás hiányában nyilvánulhatnak meg.

Az optimális látás elengedhetetlen a tanulási folyamathoz. Sokan nem veszik észre, hogy a rossz látás mennyi problémát okozhat az iskoláskorú gyermekek számára. Ezért fontos, hogy tisztában legyen gyermeke szemének általános egészségi állapotával és azzal, hogy mit tehet annak megőrzése érdekében.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.