A gyermekeknél is előfordulhat a mellkasi fájdalom – akár olyan ijesztően, hirtelen és erősen, amelytől eláll a lélegzetük.

Bár ez mind a gyermekek, mind pedig a szülők számára rendkívül ijesztő lehet, a mellkasi fájdalom rövid epizódjait általában nem a szív vagy a tüdő problémái okozzák. Természetesen sok szülő gondol először a szívproblémákra, de a gyermekek mellkasi fájdalmát legtöbbször nem súlyos betegség okozza.

A mellkasi fájdalom gyakori okai gyermekeknél

A gyermekkorban előforduló mellkasi fájdalom leggyakoribb okai az alábbiak lehetnek:

Izom- vagy ízületi feszültség: A gyermekeknek mellkasi fájdalmaik lehetnek attól, hogy a szokásostól eltérőbb vagy megerőltetőbb tevékenységeket végeznek. Általában egy bizonyos mozdulattal vagy egy bizonyos terület megnyomásával kiválthatják a mellkasi fájdalmat.

Gyulladás: Ha a bordák érzékenyek a szegycsont mellett, akkor ezt egyfajta ízületi gyulladás okozza, ami néhány napon belül megszűnhet. A legjobb kezelés a fájdalomcsillapítók szedése és a fájdalmat súlyosbító tevékenységektől való távolmaradás.

gyermekkori mellkasi fájdalom
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Texidor-csípés: Az azonosító orvosról elnevezett probléma jellemző tünete a hirtelen, éles és intenzív, csak másodpercekig tartó fájdalom, általában a mellkas bal oldalán, ami naponta többször is előfordulhat. Az egyébként egészséges gyermekeket és serdülőket érinti. Nem a fizikai aktivitás váltja ki, gyakran előfordul nyugalomban, belégzés, kilégzés vagy mozgás hatására pedig rosszabbodik. A fájdalom erős lehet, de általában olyan gyorsan múlik el, ahogy jön – kezelés nélkül. Nem tudni biztosan, hogy mi okozza, de valószínűleg semmi köze a szívhez. Egyes orvosok úgy gondolják, hogy izomgörcs vagy összenyomott ideg okozza.

Amikor a mellkasi fájdalom súlyos

A súlyos mellkasi fájdalom más érzés, mint Texidor-csípés. Általában a súlyos fájdalom jellemzői a következők:

  • nagyon intenzív
  • hosszan tartó
  • fizikai aktivitás váltja ki
  • láz vagy egyéb tünetek, mint például szédülés, légszomj vagy ájulás kíséri.

A szívvel kapcsolatos fájdalom jellemzően a mellkasból is kisugárzik. Ha gyermekénél ezek a tünetek jelentkeznek, azonnal hívja az orvosát.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.