A 2 év alatti gyermekek akár 30 százaléka szenvedhet a vörös, pikkelyes bőrfoltok okozó ekcéma (más néven atópiás dermatitisz) miatt.

Az ekcéma a bőr gyulladása, amely bizonyos családokban halmozottan fordul elő. Leggyakrabban azoknál alakul ki, akiknek személyes vagy családi kórtörténetében asztma, szénanátha vagy egyéb allergia szerepel.

A legtöbb gyermek kinövi ezt az állapotot, bár a fellángolások egész életen át kiújulhatnak. A száraz, érzékeny bőr pedig mindig aggodalomra ad okot.

Ekcéma vagy csak száraz bőr?

Az ekcéma száraz bőrként kezdődhet, de több mint egyszerű szárazság. Ez egy vörös, rendkívül viszkető kiütés, amely váladékozhat, vagy még vörösebbé és viszketőbbé válhat, ha megvakarják. Utóbb néha az érintett bőrfelület vérzését és megkérgesedését okozhatja.

Az ekcéma bárhol megjelenhet a testen, de általában az alábbi helyeken található:

  • arc és fejbőr csecsemőknél
  • karok és lábak kisgyermekeknél
  • könyök, csukló, kéz, térd, boka, lábfej és nyak tinédzsereknél és felnőtteknél.

Míg a száraz bőr fellángolásokat válthat ki, a környezeti tényezők is okozhatják, többek között az alábbiak:

  • allergének, például pollen és háziállatok
  • bőrirritáló anyagok, például mosószerek, színezékek, illatanyagok és egyéb vegyszerek
  • műszálas ruházat
  • erőteljes izzadás
  • feszültség.
gyermekkori ekcéma
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A fellángolások megelőzésének lehetőségei

A kiváltó okok elkerülése mellett a megfelelő bőrápolás a legjobb módja annak, hogy megelőzzék a száraz, viszkető bőrt, amely az ekcéma fellángolását válthatja ki. A bőrgyógyászok az alábbiakat javasolják a szülőknek:

A gyermek naponta történő fürdetése. Korábban azt hitték, hogy a kevesebb fürdés jobb a száraz bőr számára, de ez napjainkban már nem igaz. Az „illatmentes”, „hipoallergén” vagy „érzékeny bőrre való” szappanok, tisztítószerek és lemosók enyhébbek, és nem szárítják ki a bőrt.

Fürdetés utáni hidratálás. Közvetlenül fürdetés után, majd a nap folyamán kétszer-háromszor hidratáló krémmel kenje be a gyermek érintett bőrfelületét. Tanulmányok szerint a ceramidokat tartalmazó hidratáló krémek – a bőr legkülső rétegét erősítő olajok – a leghatékonyabbak.

A viszketés megelőzése. A vakarás bőrsérüléseket okoz, ami növelheti a fertőzések kockázatát. A vény nélkül kapható hidrokortizon kenőcs vagy az antihisztamin gyógyszerrel enyhíthető a viszketés.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.